از الزامات تحصیل در آلمان و یا هر کشور دیگری، آشنا بودن با فرهنگ و آداب معاشرت آن دیار است. هر کشور آداب و رسوم و فرهنگ خاص خود را دارد که هر مسافری باید از آنها آگاه باشد تا خود را از دام بی ادبی و شرمندگی دور بدارد. آلمان هم از این قاعده مستثنی نیست و مخاطبین گرامی اپلای استار که قصد تحصیل در آلمان را دارند حتما کنجکاوانه در پی آشنایی با ریزه کاری های فرهنگی و آداب معاشرت در آلمان هستند. ما این مطلب را دقیقا برای پاسخ به کنجکاوی های مخاطبین عزیز اپلای استار تهیه کرده ایم. پس در ادامه ی این مقاله با ما همراه بمانید تا با آداب و فرهنگ نه تنها آلمان بلکه سوییس و اتریش بیشتر آشنا شوید.
اما قبل از اینکه به طور مفصل در این زمینه اطلاعات مورد نیاز را تقدیم شما کنیم، در ابتدا می خواهیم خیلی فشرده فرهنگ آلمانی را به شما معرفی کنیم: وقتی در آلمان هستید، همیشه غذا را با قاشق و چنگال میل کنید. هرگز هیچ کس را به نازی ها تشبیه نکنید و حتی برای شوخی هم ادای هیتلر را در نیاورید! اصلا حرفی از جنگ جهانی دوم و جنایات هیتلر به زبان نیاورید. آلمانی ها نسبت به آن حساس هستند و احساس شرمندگی می کنند. همین امروز ادای هیتلر را در آوردن سه سال حبس به همراه دارد. حالا برویم سر اصل مطلب!
آداب معاشرت در آلمان
سلام و احوال پرسی در آلمان خیلی مهم هستند. این روزها در کشورهای انگلیسی زبان شاید با یک سر تکان دادن و Hi گفتن باب آشنایی باز شود، اما در آلمان وقتی با کسی برای اولین بار آشنا می شوید با او دست می دهید. بسته به اینکه در چه ساعت از شبانه روز قصد سلام کردن را دارید از عبارات متفاوتی باید استفاده کنید. بین اول صبح تا ظهر از عبارت Guten Morgen (به معنی صبح بخیر)، و تا زمانی که خورشید در آسمان است از عبارت Guten Tag (به معنای روز بخیر) استفاده کنید. عصرها تا دم غروب هم باید از عبارت Guten Abend (به معنی بعد از ظهر یا عصر بخیر) استفاده کنید.
در ایالت بایرن و یا کشور اتریش بیشتر از عبارت Grüß Gott استفاده می شود که به معنی “سلام خداوند بر شما” است. اگر شما به عنوان توریست یا یک نفر خارجی این عبارت را بر زبان بیاورید کمی عجیب به نظر می آید اما می تواند فضای مثلا یک مغازه را گرم و صمیمی کند.
دچار سوء تفاهم نشوید
آلمانی ها مانند مردمان اسکاندیناوی به سرد بودن مشهور شده اند و این ممکن است برای شما مخاطبین شرقی اپلای استار عجیب و نوعی بی احترامی بیاید. ممکن است رفتار آلمانی ها به نظر شما سرد بیاید. اصلا از این بابت ناراحت نشده و دچار سوء تفاهم نشوید. در صورتی که واقعا اینگونه نیست که آنها با شما سرد باشند. حقیقت این است که آنها نمی خواهند ادای گرم بودن و صمیمی بودن را برای کسی که واقعا او را نمی شناسند در بیاورند. آلمانی ها سعی می کنند خودشان باشند و به اصطلاح فیلم بازی نکنند.
در مجموع باید بدانید آلمانی ها خیلی دیرتر از مثلا امریکایی ها یا مردمان امریکای لاتین با آدم دوست می شوند و گرم می گیرند. آلمانی ها همچنین دوستان صمیمی خیلی کمتری دارند. اما وقتی با کسی دوست شوند تا آخر عمر با او دوست خواهند بود و رابطه ای عمیق بین آنها حاکم می شود.
به همین خاطر است که آلمانی ها حوصله ی دوره هم نشینی های بیهوده و غیررسمی را ندارند. گفتگوهای کوتاه آلمانی ها با هم بیشتر در مورد سیاست، دین، فلسفه و آموزش است تا چیزهایی نظیر آب و هوا. برای همین به آلمان می گویند سرزمین شعراء و فلاسفه! شاید برای شما کمی سنگین به نظر بیاید و نتوانید وارد بحث با آنها شوید اما به هر حال مکالمه با آلمانی ها جذاب و عمیق است.
جان کلام اینجاست که شاید در ابتدای ورودتان به آلمان نتوانید زود دوست پیدا کنید و احساس تنهایی کنید اما اگر سعی کنید رفتاری دوستانه داشته باشید بالاخره موفق به دوستیابی خواهید شد. سعی کنید به عضویت باشگاه ها و انجمن ها در بیایید. بار دیگر می گوییم: آلمانی ها گرم و صمیمی هستند اما نه بار هر کس و همه جا! نکته دیگر هم اینکه، اگر دیدید کسی در اتاق خود را بست به این معنی نیست که نمی خواهد شما را ببینید! بلکه صرف می خواهد اتاق خود را گرم کند یا بر روی کاری تمرکز کند.
آداب معاشرت در کار
این مطالبی که تا اینجا بیان شد مربوط به زندگی شخصی و روزمره بود. البته بخش عمده روز در محل کار صرف می شود و بسیاری از مطالب بالا در محل کار هم صدق می کند. اما عمده نکاتی که باید در کار رعایت کنید به شرح زیر است:
برنامه ریزی به توان 10!
برنامه ریزی برای آلمانی ها بسیار اهمیت دارد. در آلمان برای هر کاری از قبل برنامه ریزی می شود و باید زمانبندی آن به دقت رعایت شود. این نکته در همه کارها حایز اهمیت است: از کلاس درس و سمینارها گرفته تا تفریح گروهی در آخر هفته. وقتی صحبت از برنامه ریزی می شود، نمی توان به اهمیت وقت شناسی و خوش قول بودن بی توجه بود. همیشه به موقع سر قرارها بروید؛ نه زودتر و نه دیرتر. چند دقیقه تاخیر مشکلی ایجاد نمی کند. اما سعی کنید نه زودتر بیایید و نه دیرتر. البته این مقاله تمام جوانب زندگی اجتماعی را پوشش نمی دهد، ولی به شما پیشنهاد می کنیم به یک نکته عنایت کنید: در هر جا که هستید سعی کنید مانند مردمان آنجا رفتار کنید.