مهندسی پرطرفدارترین رشته در بین دانشجویان بینالمللی حاضر در آلمان است، به طوریکه، برای مثال، در ترم زمستانی سال تحصیلی 2017-2018 مجموعاً 139،559 دانشجوی بینالمللی در دانشکدهها و دانشگاههای مهندسی آلمان مشغول به تحصیل بودند.
این وضعیت بیدلیل و تصادفی نبوده بلکه ناشی از ارتقا چشمگیر سطح کیفی و کمی تدریس و تحقیق در سراسر دنیا است که خود حاصل وجود سنتی دیرینه و غنی در زمینه آموزش عالی و رویکردی انقلابی نسبت به چالشهای آتی در زمینه مهندسی است.
دانشگاههای مهندسی آلمان، براساس بسیاری از رتبهبندیهای مربوطه، در بین بهترین دانشگاههای مهندسی جهان قرار دارند. به طور کلی، شهرت و خوشنامی آنها به خاطر به کارگیری روشهای آموزشی آیندهنگرانه، برگزاری دورههای آموزشی و تحصیلی شغل محور، و همچنین داشتن هیئتهای علمی و پرسنل ممتاز، تجهیزات مدرن و چشماندازهای شغلی بینظیر و بیشمار است.
ماژولهای تحصیلی این دانشگاهها انعطافپذیری بالایی دارند، که این شما را قادر میسازد تا ساختار دوره تحصیلیتان را هماهنگ با علائق آکادمیک خود طراحی کنید. در آلمان، رشته مهندسیتان هر چه که باشد، تمرینات عملی بخش بزرگی از تحصیلاتتان را تشکیل خواهند داد، چراکه در دانشگاههای فنی آلمان، هدف این است که از شما یک مهندس ماهر و کاردان ساخته شود. به علاوه، هر کدام از اساتید این مؤسسات جزء محققان پیشگام در رشتههای مهندسی خود هستند.
اما، حالا این سوال پیش میآید که برای تحصیل در رشتههای مهندسی در آلمان به چه اطلاعاتی در رابطه با ارائه درخواست پذیرش (اپلیکیشن)، هزینههای موجود برای داوطلبان بینالمللی و چشماندازهای شغلی این رشتهها نیاز دارید؟ برای پاسخ به این پرسشها در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا ضمن پرداختن به این مطالب، به طور کامل برای شما توضیح دهیم که چگونه میتوانید در آلمان در رشتههای مهندسی تحصیل کنید.
چرا تحصیل مهندسی در آلمان؟
برخی از دلایل انتخاب آلمان برای تحصیل در رشتههای مهندسی عبارتند از:
- تحصیل مهندسی با بالاترین کیفیت در دانشگاههایی با کلاس جهانی
- رایگان بودن دورههای برگزار شده به زبان آلمانی و انگلیسی در دانشگاههای دولتی
- اخذ یک مدرک دانشگاهی آلمانی با اعتبار جهانی
- پیشگام بودن آلمان در حوزههای مهندسی و فنآوری
- بهرهگیری از مدرترین تجهیزات با فنآوری بالا و مؤسسات تحقیقاتی با کیفیتی در سطح جهانی
- تحقیق و همکاری با صنایع مختلف
- وجود مشاغل بسیار زیاد برای مهندسان در آلمان
- ارائه یک ویزای جستجوی کار 18 ماهه بعد از پایان تحصیلات
دانشگاههای برتر برای تحصیل رشتههای مهندسی در آلمان

آلمان دارای بیش از 400 دانشگاه است که برخی از آنها جزء برترینها در سطح جهان هستند. بودجه اکثر دانشگاههای آلمان توسط دولت تأمین میشود که این یعنی این دانشگاهها از دانشجویان شهریهای دریافت نمیکنند.
رشتههای مهندسی در بیش از 200 دانشگاه در آلمان ارائه میشوند. برخی از دانشگاههای برتر ارائه دهنده این رشتهها عبارتند از دانشگاه فنی مونیخ، دانشگاه فنی آخن، دانشگاه فنی دارمشتات، مؤسسه فنآوری کالسروهه، دانشگاه فنآوری هامبورگ، دانشگاه اشتوتگارت، دانشگاه هانوفر، دانشگاه فنی برلین و دیگر موارد. تمامی این دانشگاهها دولتی بوده و همانطور که گفته شد در اکثر دانشگاههای آلمان از دانشجویان شهریهای اخذ نمیشود. در ادامه لیستی از دانشگاه فنی آلمان را مشاهده میکنیم.
1- دانشگاه صنعتی مونیخ آلمان (TU Munich)
2- دانشگاه فنی راینیش-وستفلیشه آخن (RWTH Aachen)
3- دانشگاه کالسروهه آلمان (KIT)
4- دانشگاه فنی برلین (TU Berlin)
7- دانشگاه صنعتی دارمشتات آلمان
9- دانشگاه لایبنیتس هانوفر
10- دانشگاه فنی هامبورگ
در آلمان در کدام رشتههای مهندسی میتوانم تحصیل کنم؟
- مهندسی هوا-فضا
- مهندسی مکانیک خودرو
- مهندسی طراحی و تولید خودرو
- مهندسی مکانیک
- مهندسی پزشکی
- مهندسی عمران
- مهندسی برق
- مهندسی محیط زیست
- مهندسی امور مالی
- فنآوری اطلاعات (IT)
- مهندسی و علوم رایانهای
- مهندسی صنعتی
- مهندسی مکاترونیک
- مهنسی حمل و نقل
- مهندسی دادهها
- مهندسی شیمی
- مهندسی ارتباطات و اطلاعات
- مهندسی نانو
- مهندسی هستهای
- مهندسی رباتیک
و البته، علاوه بر این موارد، هزاران دوره و رشته تخصصی مختلف هم در آلمان وجود دارد.
شرایط مورد نیاز برای پذیرش
برای ورود به این دانشگاهها، میبایست شرایط مورد نیاز آنها را داشته باشید. همچنین، اینکه چه مدارکی را باید همراه فرم درخواست پذیرشتان ارائه دهید، به دانشگاه و رشتهای که انتخاب کردهاید بستگی دارد. البته ملیت شما هم در این زمینه تأثیر دارد؛ چون ممکن است از دانشجویان خارجی خواسته شود که یک سری مدارک اضافی ارائه بدهند. در هر صورت، مدارکی که عموماً خواسته میشود عبارتند از:
- یک مدرک تحصیلی که از نظر دانشگاه و سیستم آموزش عالی آلمان معتبر باشد
- ریز نمرات تأیید شده
- گواهینامه مهارتهای زبان
- رزومه
- کاور لتر (cover letter)
- داشتن بیمه درمانی معتبر
چگونه مطمئن شوم که مدرک تحصیلیام برای آلمان اعتبار دارد؟
گاهی اوقات بین سیستم آموزش عالی کشور شما، به عنوان یک دانشجوی بینالمللی، و سیستم آموزش عالی کشور مقصدتان تفاوتهای اساسی وجود دارد. بر همین اساس، دانشجویانی که قصد تحصیل در مؤسسات آموزشی عالی آلمان را دارند میبایست دارای یک سری صلاحیتهای آکادمیک به خصوص باشند. برای مثال، برای دورههای کارشناسی، دانشجو میبایست از قبل یک مدرک تحصیلی داشته باشد. در عین حال، تفاوت بسیار زیاد بین سیستمهای آموزشی و مدرکها در دو کشور مبدأ و مقصد میتواند یک مرحله دیگر به این فرایند اضافه کند.
معمولاً، دانشجویان آلمانی برای تحصیل در مقطع کارشناسی فقط به یک Hochschulzugangsberechtigung (HZB) نیاز دارند. HZB به عنوان یک تأییدیه عمل میکند که نشان میدهد یک دانشجو برای فراگیری دروس دانشگاهی آماده است. از آنجا که شما، به عنوان یک دانشجوی بینالمللی، نمیتوانید با ارائه HZB درخواست پذیرش بدهید (اپلای کنید)، بنابراین مدرک تحصیلیتان میبایست مورد تأیید مسئولان آموزش عالی آلمان قرار بگیرد. به محض تأیید مدرک تحصیلی، دانشجویان یک گواهی تطبیق برای مدارک آموزش عالی خارجی (Statement of Comparability for Foreign Higher Education Qualifications) دریافت خواهند کرد که نشان میدهد مدرک خارجی آنها مورد تأیید سیستم آموزشی آلمان است.
دانشجویانی که این گواهی را دریافت نمیکنند، میبایست پیش از شروع تحصیلشان در آلمان یک سری درسهای اضافی را بگذرانند تا بتوانند گواهی مذکور را اخذ کنند. در ادامه این مقاله در مورد فرآیند تأیید مدارک تحصیلی خارجی، نحوه چک کردن مدرک، تبدیل نمرات خود به نمرات آلمانی، و نحوه ارائه درخواست پذیرش توضیح میدهیم.
تبدیل نمرات آلمانی
دانشجویان، علاوه بر تأیید اعتبار مدارک دانشگاهیشان میبایست مطمئن شوند که نمرات خود را به درستی تبدیل کرده و در فرمهای درخواست پذیرش خود وارد کردهاند. کشورهای مختلف سراسر دنیا سیستمهای نمرهدهی متفاوتی دارند. در آلمان، سیستم نمرهدهی از 1 تا 5 است و 1 بالاترین نمرهای است که یک دانشجو میتواند دریافت کند. نمره A5 مساوی با رد شدن در یک درس است (در برخی موارد (نادر)، از یک مقیاس 1 تا 6 استفاده میشود که 6 نشان دهنده رد شدن و 5 حداقل نمره مجاز قبولی در یک درس است).
نمره | معادل آلمانی | توضیح |
---|---|---|
1 | Sehr gut | خیلی خوب؛ بالاترین نمره ممکن. |
2 | Gut | خوب؛ بالاتر از حد انتظار. |
3 | Befriedigend | رضایتبخش: متوسط. |
4 | Genügend | کافی؛ زیر متوسط، پایینترین نمره قبولی. |
5 | Ungenügend | ناکافی؛ نمره مردودی. |
نحوه تبدیل نمره میتواند از دانشگاهی به دانشگاه دیگر متفاوت باشد. بنابراین، توصیه میشود که دانشجویان برای اطمینان از فرمول تبدیل مناسب، حتماً با دانشگاه مورد نظرشان مشورت کنند.
کالجهای پیشدانشگاهی یا Studienkolleg
Studienkollegها یک سری مؤسسات آموزش عالی برای دانشجویان بینالمللی هستند که هدف آنها آمادهسازی این دانشجویان برای ادغام در سیستم دانشگاهی و فرهنگی آلمان است. این نوع آموزش برای دانشجویانی ارائه میشود که هنوز مهارتهای زبان آلمانی آنها به سطح استانداردهای تحصیلی نرسیده یا مدرک تحصیلی خارجیشان با معادل آکادمیک آلمانی آن برابری نمیکند و هنوز چند درسی کم دارد. مؤسسات آموزش عالی Studienkolleg دو نوعاند: دانشگاه و علمی کاربردی. دانشجویان بسته به رشته تحصیلیشان در هر یک از این دو Studienkolleg قرار میگیرند.
مهارتهای زبان
داشتن تسلط کافی بر زبان آلمانی و یا انگلیسی یکی از عوامل اصلی موفقیت شما در تحصیلات دانشگاهیتان در آلمان خواهد بود.
در مؤسسات آموزش عالی آلمان دروس عمدتاً به زبان آلمانی تدریس میشوند.
در این کشور، همچنین یک سری رشتههای دانشگاهی بینالمللی وجود دارد، که به خاطر قالب (فرمت) بینالمللیشان، معمولاً به زبان انگلیسی تدریس میشوند. البته، در این رشتهها اغلب دروسی هم به زبان آلمانی یا سایر زبانها تدریس میشود.
به همین دلیل، مسئولین مؤسسات آموزش عالی در آلمان همیشه از داوطلبان خارجی خود میخواهند تا برای اثبات مهارتشان در اینگونه زبانهای خارجی گواهینامههای معتبر زبان ارائه بدهند.
در آلمان، کدام گواهینامههای زبان آلمانی معتبر هستند؟
پنج آزمون و گواهینامه زبان آلمانی زیر برای تمامی دانشگاههای آلمان معتبر هستند:
- TestDaF (Test Deutsch als Fremdsprache) (که دارای سه سطح نمره یا TDN 3، 4 یا 5 است)
- DSH II یا III DSH (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang)
- Goethe-Zertifikat C2
- telc Deutsch C1 Hochschule (گواهینامه زبان اروپایی)
- DSD II (Deutsches Sprachdiplom Stufe II)
مطابق یکی از مصوبههای کنفرانس دائمی وزیران آموزش و امور فرهنگی (KMK) در آلمان، هر پنج مورد برای ورود به دانشگاههای آلمان به یک اندازه معتبر هستند. بنابراین، داشتن هر یک از این گواهینامهها برای شما کافی خواهد بود و دانشگاه مورد نظرتان آن را به عنوان مدرک معتبر مهارتهای زبان شما میپذیرد.
برای هر رشته، در مورد سطح مهارتها زبان آلمانی مورد نیاز دانشجویان به طور مستقل تصمیمگیری میشود و بنابراین حداقل نمره مورد نیاز از هر آزمون زبان برای هر دانشگاه متفاوت است.
کدام گواهینامههای زبان انگلیسی برای تحصیل در دانشگاههای آلمان معتبر هستند؟
گواهینامههای زبان انگلیسی که معمولاً دانشگاههای آلمان آنها را به عنوان مدرک مهارت زبان از دانشجویان میپذیرند عبارتند از:
- گواهینامه تحصیلی یک مؤسسه آموزشی انگلیسی زبان
شما باید دست کم 5 (B1) تا 6 (B2) سال تحصیلی را در یک مؤسسه آموزشی (مدرسه، دانشگاه یا غیره) که زبان اصلی آموزش آن انگلیسی بوده با موفقیت گذرانیده باشید.
- آیلتس
میبایست از آزمون آیلتس دست کم 5/4 (B1) یا 5 (B2) گرفته باشید.
- گواهینامههای زبان انگلیسی کمبریج
بسته به الزامات مؤسسه آموزش عالی مورد نظرتان، هر یک از موارد زیر مورد قبول هستند:
B1 مقدماتی (B1 Preliminary) (به ندرت).
B2 اول (B2 First).
C1 پیشرفته (C1 Advanced).
C2 فوق پیشرفته (C2 Proficiency).
- تافل
گواهی اخذ 450 (B1)/ 500 (B2) در pbt (آزمون کاغذی تافل)، 130 (B1)/ 170 (B2) در CbT (آزمون رایانهای تافل) و 60 (B1)/ 80 (B2) در IbT (آزمون اینترنتی تافل).
- UNIcert® minimum I (B1) یا UNIcert® minimum II (B2)
- گواهینامه TOEIC
- گواهی قبولی در امتحانات ورودی دانشگاهها در یک کشور انگلیسی زبان.
- مدرک دانشگاهی اخذ شده از سیستم آموزش عالی یک کشور انگلیسی زبان.
مهارتهای زبان آلمانی برای مقطع کارشناسی
برای تحصیل در دورههای مقطع کارشناسی در آلمان که به زبان آلمانی تدریس میشوند، میبایست مدرکی ارائه دهید که نشان دهد در این زبان دست کم در سطح C1 از CEFR یا DSH II مهارت دارید.
مهارتهای زبان آلمانی برای مقطع کارشناسی ارشد
شرکت در آن دسته از دورههای مقطع کارشناسی ارشد که به زبان آلمانی ارائه میشوند نیازمند تسلط به زبان آلمانی در سطح DSH I یا DSH II است.
مهارتهای زبان آلمانی برای مقطع دکتری
برای داوطلبان خارجی دورههای دکتری در آلمان هیچگونه الزامات مشخصی در خصوص سطح مهارتهای زبان آلمانی وجود ندارد.
الزامات زبان آلمانی برای ورود به دورههای دکتری در آلمان، مستقلاً توسط مسئولین پذیرش هر یک از دانشگاههای ارائه دهنده این دورهها تعیین میشود.
اپلای کردن
برای اکثر رشتهها، میتوانید درخواست پذیرش خود را مستقیماً برای دفتر بینالمللی دانشگاه ارسال کنید. به علاوه، میتوانید از وب سایت www.uni-assist.de استفاده کنید، که یک پرتال پذیرش متمرکز برای دانشجویان بینالمللی بوده که توسط مؤسسه مبادلات آکادمیک آلمان (DAAD) اداره میشود، هرچند که همه دانشگاهها از این وبسایت استفاده نمیکنند.
همچنین، میتوانید به طور جداگانه برای دورهها و دانشگاههای زیادی به طور جداگانه درخواست پذیرش بفرستید تا به این ترتیب شانستان برای پذیرش را بالا ببرید و البته میتوانید با ما در اپلای استار تماس بگیرید، از مشاوره کارشناسان مجرب ما بهرهمند شوید و از ابتدا تا انتهای مراحل اخذ پذیرش را به آنها بسپارید.
در بسیاری از دانشگاههای آلمان این امکان وجود دارد که در یک سال دو بار درخواست پذیرش ارسال کنید (برای شروع تحصیل از ترم زمستانی یا تابستانی). در کل، درخواستهای پذیرش برای ترم زمستانی میبایست تا 15 ژوئیه تسلیم شده و درخواستها برای پذیرش در ترم تابستانی هم تا 15 ژانویه ارائه شوند. البته، ددلاینها (آخرین مهلتها) برای ارائه درخواست پذیرش مؤسسات مختلف با یکدیگر متفاوت بوده و حتی یک مؤسسه هم ممکن است برای هر رشته، ددلاین متفاوتی را تعیین کند (پس حتماً تاریخهای تعیین شده برای دوره آموزشی مورد نظرتان را به دقت چک کنید).
توصیه میشود درخواستهای پذیرشتان را دست کم شش هفته قبل از ددلاین ارسال کنید، تا درصورت هرگونه اشتباه یا کمبودی در اطلاعات یا مدارک ارائه شده فرصت اصلاح یا اضافه کردن آنها را داشته باشید. معمولاً جواب رسمی، مبنی بر پذیرش یا ریجکت (رد) شدن درخواستتان، را یک تا دو ماه بعد از پایان ددلاین دریافت خواهید کرد.
هرچند که مدارک مورد نیاز و فرآیند ارائه درخواست پذیرش توسط هر یک از مؤسسههای آموزشی تعیین میشوند، با این حال، عموماً مدارکی که از شما خواسته میشود عبارتند از:
- یک کپی تأیید شده از دیپلم دبیرستان یا مدرکهای قبلیتان، و هرگونه مدرک مرتبطی که اخذ کردهاید به زبان اصلی
- ترجمه ریز نمرات و دروس گذرانده شده
- یک عکس گذرنامهای
- یک کپی از گذرنامهتان (صفحه عکس و اطلاعات شخصی)
- مدرک مهارت زبان (یک گواهینامه آزمون یا معادل آنلاین آن)
همچنین باید هزینه درخواست پذیرش را هم پرداخت کنید.
برای بعضی از رشتهها، تعداد مشخصی از داوطلبان هر کشور میتوانند پذیرفته شوند. برای این رشتهها (که اکثر زیرشاخه علوم زندگی هستند)، دانشجویان اهل اتحادیه اروپا (به علاوهی نروژ، ایسلند یا لیختناشتاین) میبایست از طریق بنیاد پذیرش آموزش عالی (Foundation of Higher Education Admission) اقدام کنند. دانشجویان خارج از اتحادیه اروپا هم میبایست به طور عادی درخواست پذیرش خود را ارائه بدهند.
ارائه درخواست پذیرش
توصیه: بعد از پر کردن کامل فرم، آن را در اولین فرصت ارائه بدهید. چراکه با این کار، اگر هرگونه اشتباهی در فرم یا مانعی در فرآیند اداری وجود داشته باشد، برای رفع آنها به زمان نیاز خواهید داشت.
در اینجا باید توجه کرد که ددلاینهای مشخصی برای این فرآیند وجود دارد. اگر برای شروع تحصیل در زمستان اپلای میکنید، در این صورت میبایست درخواستهایتان را تا 15 ژوئیه تسلیم کنید، در حالیکه برای شروع تحصیل از ترم تابستانی معمولاً درخواستها باید تا 15 ژانویه ارائه شوند. پس این تاریخها را به خاطر داشته باشید.
دریافت نامه پذیرش
در صورت موافقت با درخواست پذیرشتان، یک نامه تأییدیه دریافت خواهید کرد. به این نامه، در تکمیل فرآیند اپلیکیشن نیاز خواهید داشت.
توصیه: بد نیست برای احتیاط از این نامه چند کپی تهیه کنید، چراکه وجود آن برای مرحله بعدی بسیار مهم است.
ویزای دانشجویی آلمان
اگر به ویزای دانشجویی آلمان نیاز دارید، باید در اولین فرصت برای دریافت آن اقدام کنید؛ یعنی دست کم سه ماه قبل از موعد عزیمتتان به این کشور. برای این کار، میبایست به سفارتخانه یا کنسولگری آلمان در کشورتان مراجعه کنید.
مدارکی که عموماً برای ویزای دانشجویی نیاز است عبارتند از:
- فرم درخواست تکمیل شده
- گذرنامه معتبر
- دو قطعه عکس
- نامهای که نشان بدهد در یک دانشگاه آلمانی پذیرفته شدهاید
- ریز نمرات تحصیلی
- گواهینامه مهارت زبان آلمانی یا مدرکی که نشان بدهد قصد دارید در یک دوره آموزش زبان در آلمان شرکت کنید (البته اگر قرار است به آلمانی تحصیل کنید)
- مدرکی که نشان بدهد تمکن مالی کافی برای پوشش هزینههایتان در طول اقامتتان در آلمان را دارید
- یک گواهی که نشان بدهد برای خودتان بیمه درمانی تهیه کردهاید
- مدرکی مبنی بر تائید اصالت مدارکی که ارائه دادهاید
بسته به نظر سفارتخانه، همچنین ممکن است نیاز باشد مدرکی ارائه بدهید که نشان بدهد سابقه کیفری ندارید. یکی از راههایی که با آن میتوانید ثابت کنید توانایی مالی کافی برای پوشش دادن هزینههای تحصیلتان در آلمان را دارید باز کردن یک حساب بلوکه شده آلمانی است که نمیتوانید تا قبل از ورود به آلمان از آن برداشت کنید.
اگر قصد اقامت تحصیلیِ بیش از 90 روز در آلمان را دارید، باید به جای ویزای شینگن، که با آن فقط سه ماه میتوانید در آلمان بمانید، برای یک ویزای ملی (National Visa) درخواست بدهید.
علاوه برای ویزای دانشجویی، میبایست به محض رسیدن به آلمان برای اخذ مجوز اقامت درخواست بدهید.
نحوه درخواست مجوز اقامت
موقعی که وارد آلمان شدید میبایست ظرف دو هفته با مراجعه به دفتر محلی ثبت اتباع بیگانه (Bürgeramt orEinwohnermeldeamt)، برای اخذ مجوز اقامت تحصیلی اقدام کنید. مدارکی که برای این کار نیاز دارید مشابه مدارک مورد نیاز برای ویزا هستند:
- ارائه مدرکی که نشان بدهد یک بیمه درمانی دولتی یا خصوصی معتبر تهیه کردهاید
- گواهی ثبت نام از دانشگاهتان
- گواهی تمکن مالی
- گذرنامه معتبر
- ویزای فعلیتان، اگر دارید
- گواهی تندرستی (در صورت نیاز به اخذ)
- اجارهنامه (در صورت داشتن)
- چند قطعه عکس اندازه گذرنامه بیومتریک (گذرنامههایی که در جلد آنها یک تراشه تعبیه شده)
- هزینه مجوز اقامت (پیشاپیش نرخ آن را چک کنید تا مطمئن شوید که به اندازه کافی پول به همراه دارید)
اگرچه قبلاً، به عنوان بخشی از فرآیند درخواست پذیرشتان برای دانشگاه، از شما گواهینامه مهارت زبان خواسته شده بود، در اینجا هم ممکن است برای اخذ مجوز اقامت چنین گواهینامهای از شما درخواست شود. دانشجویان بینالمللی میبایست برای دورههایی که به زبان آلمانی تدریس میشوند یک نمره TestDaf یا DSH ارائه دهند؛ برای دورههایی هم که به زبان انگلیسی ارائه میشود باید یک نمره تافل یا آیلتس ارائه شود.
این مجوز اقامت برای دو سال اعتبار دارد و، در صورت نیاز، میبایست قبل از انقضا تمدید شود. هزینه اولیه مجوز اقامت 100 یورو (تقریباً 120 دلار آمریکا) و هزینه هر بار تمدید آن تا 96 یورو (تقریباً 115 دلار آمریکا) است.
گواهی تمکن مالی
قبل از شروع تحصیلتان، میبایست ثابت کنید که به اندازه کافی پول برای پوشش هزینههایتان دارید. مدرکی که برای این کار نیاز دارید «Finanzierungsnachweis» یا گواهی منابع مالی نام دارد. این مدرک، موقع درخواست ویزا از شما خواسته میشود. بعداً، در موقع درخواست مجوز اقامت در آلمان هم باید آن را ارائه بدهید. بر این اساس، از تاریخ 1 ژانویه 2021، داوطلبان میبایست ثابت کنند که در حساب بلوکه شده خود حدود 10،332 یورو (برای یک سال) دارند. برای اطلاعات بیشتر در این مورد، با سفارتخانه یا کنسولگری آلمان در کشورتان تماس بگیرید.
به چند روش میتوانید اثبات کنید که تمکن مالی لازم برای پوشش هزینههای تحصیلتان را دارید:
- والدین شما میتوانند مدارکی ارائه دهند که میزان درآمد و داراییهای مالی آنها را تأیید کند.
- شخصی که در آلمان اقامت دائم دارد میتواند به دفتر ثبت اتباع بیگانه تضمین بدهد که هزینههای شما را پوشش بدهد.
- میتوانید یک حساب بلوکه شده با میزان برداشت محدود باز کنید.
- میتوانید یک ضمانتنامه بانکی ارائه بدهید.
- میتوانید یک گواهی دریافت بورسیه تحصیلی از یک تأمین کننده معتبر بورسیه (مثل یک شرکت) ارائه بدهید.
حتماً از سفارتخانه آلمان در کشورتان بپرسید که برای این کار به چه نوع گواهیهای مالی نیاز است.
تحصیل در رشتههای مهندسی در آلمان چقدر هزینه دارد؟
آلمان زمانی که اخذ شهریه برای دورههای کارشناسی و کارشناسی ارشد پیوسته (Consecutive) دانشگاههای دولتی را کنار گذاشت نظر همگان را به خود جلب کرد. البته، با این حال هم، دانشجویان کارشناسی ارشد در برخی موارد میبایست هزینه شهریه را بپردازند. این معافیت از شهریه، هزینه تحصیل در مقطع کارشناسی در آلمان را کاهش داده است،
برای مثال، اگر قصد تحصیل در دانشگاه فنی درسدن را دارید، نباید شهریه بپردازید. در عوض، آنچه خواهید پرداخت هزینههای ترم و هزینههای اجرایی است که چندان زیاد نبوده، و برای دانشگاه درسدن حدود170 دلار آمریکا در سال است. اگر در یکی از رشتههای مهندسی مقطع کارشناسی در یک دانشگاه دولتی مشغول به تحصیل شوید، همانطور که پیشتر گفته شد نیازی به پرداخت شهریه نخواهید داشت.
همچنین، نکته منحصربفردی که در مورد آلمان وجود دارد این است که در این کشور دانشجویان اهل خارج از اتحادیه و منطقه اقتصادی اروپا، برای تحصیل، هزینهای برابر با دانشجویان اهل این دو منطقه را میپردازند. این برخلاف قوانین برخی مقاصد تحصیلی مهم، مثل بریتانیا و فرانسه، است که در آنها هزینهای که دانشجویان خارجی پرداخت میکنند سه تا پنج برابر دانشجویان محلی است.
حتی در کشورهایی مثل استرالیا و آمریکا هم دانشجویان بینالمللی بسیار بیشتر از دانشجویان محلی پول پرداخت میکنند. در مورد دورههای کارشناسی ارشد هم، اگر تحصیل در این مقطع «پیوسته» محسوب شود، یعنی مستقیماً پس از اخذ یک مدرک کارشناسی مرتبط در یک دانشگاه آلمانی انجام شود، نیازی به پرداخت شهریه نخواهید داشت.
البته باید هر ترم مبلغ کمی را بابت ثبت نام، تأیید و هزینههای اجرایی، و همچنین بلیط ترم (semester ticket)، بپردازید. اگر تحصیلتان در مقطع کارشناسی ارشد از نوع غیرپیوسته باشد، میبایست بابت هر ترم بیش از 10،000 یورو (11،450 دلار آمریکا) بپردازید. دانشگاههای خصوصی طبیعتاً گرانتر بوده و حتی برای مقطع کارشناسی هم هزینههای مربوطه را اخذ میکنند.
برای مثال، دانشگاه جاکوبز، سالانه حدود 20،000 یورو برای دورههای کارشناسی و 10،000 تا 20،000 یورو برای دورههای کارشناسی ارشد دریافت میکند. هزینه کارشناسی ارشد مهندسی دادهها و کارشناسی ارشد مهندسی و مدیریت زنجیره تأمین در این دانشگاه 20،000 یورو در سال است.

در تمامی دانشگاههای دولتی آلمان، تحصیل در مقطع دکتری (دست کم برای شش ماه اول تحصیل) رایگان است. با این حال دانشجویان دکتری باید هر ترم حدود 150 (170 دلار آمریکا) تا 200 یورو (230 دلار آمریکا) برای هزینههای اجرایی و هزینههای مشابه بپردازند. بخش بزرگی از هزینه تحصیل به هزینههای زندگی اختصاص دارد که آیتمهای مختلفی از جمله هزینه مسکن، هزینههای ایاب و ذهاب، و تفریح و سرگرمی را در برمیگیرد.
میزان هزینههای زندگی در شهرهای بزرگی مثل مونیخ، در مقایسه با شهرهای نه چندان مشهوری مثل لایپزیگ، میتواند اختلاف چشمگیری داشته باشد. بنابراین، حتماً باید موقع محاسبه مجموع هزینههای تحصیل رشتههای مهندسی در آلمان این موضوع را هم در نظر بگیرید.
تحصیل در دانشگاههای دولتی آلمان رایگان است و تنها هزینه ترم که مبلغ در حدود 200 یورو میباشد را باید پرداخت کنید
از تاریخ 1 ژانویه 2021، داوطلبان میبایست ثابت کنند که در حساب بلوکه شده خود حدود 10،332 یورو (برای یک سال) دارند