تاریخ: ۱۶ شهریور ۱۴۰۰
اکثر دانشجویانی که قصد دارند در کشورهای خارجی ادامه تحصیل بدهند، به آمریکا یا بریتانیا فکر میکنند. این کشورها معروف به این هستند که بهترین نظام آموزشی را دارند و بهترین خدمات آموزشی را به دانشجویان ارائه میدهند، اما این اعتبار با سرعت فزایندهای در حال کاهش است.
فارغالتحصیل شدن از یکی از دانشگاههای کشور آلمان، برترین ساختار آموزشی اروپا، درهای بسیاری را در بازار شغلی این کشور به روی دانشجویان بینالمللی باز میکند. دانشآموختگان اهل دانشگاههای کشورهای EU و EEA به راحتی و آزادانه به بازار شغلی آلمان دسترسی دارند.در مطالعاتی که به تازگی در زمینه ردهبندی کشورها از نظر خدمات آموزشی انجام شده است، کشور دیگری به عنوان بهترین مکان برای ادامه تحصیل معرفی شده است. پژوهشگران در مطالعۀ منتشر شده در Study.eu کشورها را براساس آموزش، زندگی، هزینهها و آینده شغلی ردهبندی کردند و در نهایت به این نتیجه رسیدند که آلمان بهترین کشور برای تحصیل است.
آلمان یکی از ارزانترین کشورهایی است که میتوانید برای تحصیل در خارج انتخاب کنید؛ بهعلاوه آلمان از نظر فرصتهای شغلی نیز بسیار جذاب است. آلمان از نظر تعداد افرادی که در جستجوی کاری پردرآمد و مفید هستند، یکی از کشورهای برتر اروپایی به شمار میآید.
دانشآموختگان تبعه کشورهای دیگر باید مجوز اقامتشان را پس از اتمام تحصیلات دانشگاهی به مدت 18 ماه دیگر تمدید کنند تا در این مدت بتوانند شغل مناسبی را پیدا کنند؛ البته آنان نیز در این مدت میتوانند کار کنند. برای اقامت پس از تحصیل در آلمان، شرایط اخذ اقامت در آلمان برای دانشجویان بینالملی بسیار راحت است.
دلایل متعددی باعث میشود که آلمان کشوری جذاب برای دانشجویان بینالمللی باشد؛ در ادامه با این دلایل آشنا میشوید.
دانشگاههای آلمان در حال افزایش تعداد دورههایی هستند که به زبان انگلیسی ارائه میشود
تقریباً 150 دانشگاه از 400 دانشگاه آلمان دورههای تحصیلی را در مقاطع مختلف به زبان انگلیسی برگزار میکنند و همین امر موجب شده است که آلمان پس از هلند در جایگاه دوم کشورهایی قرار بگیرد که اکثر دورهها را به زبان انگلیسی ارائه میدهند. این مزیت زبانی آن دسته از دانشجویان بینالمللی را جذب میکند که یادگیری زبان آلمانی برایشان دشوار است.
رایگان بودن تحصیل و نگرفتن شهریه
تحصیل در آلمان در دانشگاههای دولتی این کشور کاملاً رایگان است. هزینه تحصیل در آلمان صرفا شامل مبلغ کمی بابت هزینه ترم میشود. عدم پرداخت شهریه یکی از مهمترین عاملها برای انتخاب کشور خارجی جهت ادامه تحصیل است که وقتی شهریههای فزاینده کشورهای دیگر مانند امریکا و انگلستان را در نظر میگیریم، بیشتر به چشم میآید. البته چند دانشگاه آلمان به تازگی درصدد برآمدهاند که از دانشجویان بینالمللی شهریه بگیرند، بااینحال همین شهریهها در مقایسه با شهریه دیگر کشورها بسیار پایین است.
پایین بودن نرخ بیکاری دانشآموختگان
دانشجویانی که از دانشگاههای آلمان فارغالتحصیل میشوند، به راحتی کار پیدا میکنند. نظام آموزشی آلمان قوی و کارآمد است و مهارتهایی را به دانشجویان آموزش میدهد که در بازار کار مورد نیاز است و به سرعت موجب استخدامشان پس از فارغالتحصیلی میشود. نرخ بیکاری دانشآموختگان در آلمان فقط 2.3% است، که پایینترین نرخ در تمام قاره اروپا است.
اگر متقاعد شده باشید که تحصیل در آلمان مزایای فراوانی دارد، احتمالاً از خودتان میپرسید که پولسازترین و پرطرفدارترین شغلها در آلمان کدام است و کدام شغلها یا مدرکهای تحصیلی بیشتر در بازار کار آلمان مورد نیاز است. بسیاری از دانشجویان ترجیح میدهند بهجای آنکه بدون فکر و برنامه در یک رشته تحصیل کنند، ابتدا بازار کار را بررسی کنند و برای مثال شغلی را پیدا کنند که بیش از همه در آلمان مورد نیاز است.
استاتیستا (Statista) شرکتی تحقیقاتی است که در زمینه بازار کار تحقیق میکند، این شرکت مطالعهای را برای یافتن بهترین شغلها در آلمان انجام داده است. استاتیستا دادههای مربوط به دستمزد شصت هزار فرد شاغل تماموقت را گردآوری کرد و سپس 16 شغل پردرآمد آلمان را ردهبندی کرد. دستمزدها سالانه است و به یورو اعلام شده است.
از آنجا که بررسی هر 16 شغل پردرآمد کشور آلمان از حوصله این مقاله خارج است ابتدا به بررسی 5شغل پردرآمد و البته پرطرفدارتر از این لیست میپردازیم و پس از آن پرمخاطبترین رشتههای تحصیلی کشور آلمان را با هم بررسی میکنیم پس با ما همراه باشید.
پردرآمدترین رشتههای تحصیلی در آلمان
دورنمای رشته تحصیلی دانشگاهی موضوع بسیار مهمی است که هنگام انتخاب رشته برای تحصیل در آلمان باید به آن توجه کنید. اگر میخواهید پس از فارغالتحصیلی در آلمان کار کنید، باید از فرصتهای شغلی در بازار کار این کشور اطلاع داشته باشید. آلمان بزرگترین و قویترین اقتصاد را در اتحادیه اروپا (EU) دارد، بااین توصیف آیا کار پیدا کردن پس از فارغالتحصیلی در آلمان واقعاً راحت است؟
دانشآموختگان دانشگاههای آلمان از بهترین فرصتها برای کاریابی در رشتههای STEM، یعنی علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات، و همچنین پزشکی و پرستاری برخوردار هستند. بازار کار آلمان با کمبود متخصص در رشتههای فوق روبهرو است و دانشآموختگان این رشتهها در بازار کار این کشور بسیار پرطرفداراند.
همانطور که متوجه شدید تمام رشتههای دانشگاهی در بازار کار با هم برابر نیستند، برای بعضی رشتهها تقاضای بالاتری وجود دارد. در ادامه خواهید خواند که دانشآموختگان کدام رشتهها بیشترین شانس را برای پیدا کردن یک کار پردرآمد در آلمان دارند.
آیندهدارترین رشتهها برای تحصیل در آلمان
بهطور کلی لازم نیست که نگران بیکاری احتمالی در آلمان باشید، چون نرخ بیکاری فارغالتحصیلان در آلمان فقط 2.3 درصد است. البته کاریابی برای دانشآموختگان رشتههای سیاست، تاریخ و هنر دشوارتر است.
فهرست آیندهدارترین رشتهها برای تحصیل دانشجویان خارجی در آلمان:
وقتی بحث فرصتهای شغلی پس از فارغالتحصیلی به میان میآید، درآمد آینده نکته مهمی است که نباید آن را نادیده بگیرید؛ در واقع فرصتهای شغلی و درآمد به هم مرتبط هستند. البته تمام شغلهای پردرآمد در آلمان پرتقاضا نیستند؛ برای مثال تقاضا برای استخدام دندانپزشکان در آلمان بالا نیست. به عنوان یک دانشجوی خارجی بهتر است که در رشته پزشکی تحصیل کنید.
1. پزشکی
اگر دکتر باشید، اهل هر کشوری که باشید، هرگز در آلمان بیکار نخواهید بود. البته ناگفته نماند که ورود به دانشگاههای پزشکی آلمان بسیار دشوار است و پس از ورود هم باید به سختی درس بخوانید.
دانشگاههای پزشکی آلمان فقط بهترین متقاضیان را با درخشانترین توصیهنامهها و سوابق تحصیلی میپذیرند، البته پذیرش در دانشگاههای خصوصی کمی راحتتر است. فقط بهترینها از میان بهترین دانشجویان خارجی موفق میشوند که این دوره پیوسته شش ساله را با موفقیت به پایان برسانند.
به همین دلیل بسیاری از آلمانیها برای تحصیل در رشته پزشکی به کشورهای دیگر میروند تا دوران تحصیل راحتتری داشته باشند.
پزشکان و دندانپزشکان با اختلاف زیاد، پردرآمدترین متخصصان در آلمان و بسیاری از کشورهای غربی هستند. حداقل درآمد پزشکی و دندانپزشکی 668,52 یورو و درآمد متوسط سالانهشان 100,85 یورو است.
2. پرستاری
پرستاری یک حرفه مهارتی متداول در آلمان است که تا همین چند سال پیش فقط در آموزشگاههای فنی حرفهای ارائه میشد. اما امروزه دانشگاههای آلمان نیز رشته پرستاری را به صورت یک دوره سهساله در مقطع کارشناسی برگزار میکنند.
پرستاری موردنیازترین رشته تحصیلی در آلمان است.
2. علوم رایانه، علم اطلاعات
این روزها تمام کسب و کارها و تمام افراد به ارائه برخط نیاز دارند، پس اگر در رشته فناوری اطلاعات (IT) تحصیل کنید، هرگز نگران کار پیدا کردن و آینده شغلی نخواهید بود.
حداقل درآمد سالانه این گروه از متخصصان 191, 46 یورو و متوسط درآمد سالانهشان 114,60 یورو است. فارغالتحصیلان علوم رایانه میتوانند امیدوار باشند که کار پردرآمدی را در آلمان پیدا خواهند کرد.

آلمان همواره در این رشتهها با کمبود متخصص روبهرو است و با توجه به در حال رشد بودن فناوری و دیجیتالی شدن، شرکتها حاضراند که دستمزد بالایی را به دانشآموختگان رشته علوم رایانه پرداخت کنند.
همین قضیه درباره رشته ریاضی نیز صادق است، افراد برخوردار از درک تحلیلی انگشتشماراند. استادان دانشگاه میتوانند روی دریافت دستمزد هشتاد هزار یورویی به بالا حساب کنند.
4.مهندسی
مهندسی رشتهای است که با سرشت آلمانی عجین شده است، حتی خارجیها فکر میکنند که تقریباً تمام آلمانیها مهندس هستند.
این افکار کلیشهای تاحدی درست است و بسیاری از آلمانیها در رشته مهندسی تحصیل میکنند، اما تقاضا برای مهندسان آنقدر بالا است که فقط آلمانیها نمیتوانند آن را برآورده کنند: همه ساله هزاران دانشجوی خارجی برای تحصیل در رشتههای مختلف مهندسی به آلمان میآیند، پس از اتمام تحصیل در آلمان زندگی میکنند و آینده شغلی درخشانی را برای خود رقم میزنند.
تقریباً تمام رشتههای مهندسی، به ویژه مهندسی مکانیک، خودرو و برق، در آلمان پرطرفداراند.
حداقل درآمد سالانه مهندسان 481,47 یورو و متوسط درآمد سالانهشان 454,62 یورو است. آلمان بهشت مهندسان است و مهندسان در این کشور پیشرفته و برخوردار از فناوری بهروز هرگز بیکار نخواهند بود. مهندسان مکانیک و برق بیش از بقیه حقوق میگیرند و در صنایعی که به سرعت در حال رشداند، بسیار پرطرفدار و موردنیازاند.
5. علوم طبیعی: فیزیک، شیمی و زیستشناسی
آلمان سرزمین نوآوری است و برای نوآوری به پژوهشگران و دانشمندان فراوان نیاز دارد. این قاعده به ویژه درباره کارشناسان فیزیک، شیمی و زیستشناسی صادق است. صنایع شیمیایی در آلمان بسیار پیشرفته و توسعهیافته است.
کمترین درآمد این گروه از متخصصین 812,48 یورو است و متوسط درآمد سالانه آنها 000,60 یورو برآورد میشود.
حرفههای علمی متداول نیز درآمد بالایی دارند. استادان دانشگاهها بالاترین درآمد را دارند که غالباً معادل 000,80 یورو در سال است، البته استادان دانشگاهی پردرآمد هستند که عنوان دکتر داشته باشند.
حال نوبت به بررسی پرمتقاضیترین رشته های تحصیلی در کشور آلمان رسده است که با هم آنها را مرور میکنیم:
رشتههای پرطرفدار در آلمان
مهندسی انرژی
دلیل انتخاب این رشته:
رشته مهندسی انرژی در مقطع کارشناسی ارشد به تولید برق و مهندسی نیروگاهها میپردازد. تولید برق عمدتاً در نیروگاههای حرارتی و هیدرولیک بزرگ شروع میشود، همچنین فناوریهای تولید غیرمتمرکز که انرژیهای تجدیدپذیری را ارائه میدهند، نیز به تازگی به طور فزایندهای مکمل تولید برق شده است.

آینده شغلی:
پس از اتمام دوره ارشد مهندسی انرژی ، درهای بسیاری برای کاریابی در بخشهای انرژی و نیروگاهی به رویتان باز میشود. با در دست داشتن مدرک کارشناسی ارشد مهندسی انرژی میتوانید در بخش تولید نیروگاهها و شرکتهای وابسته و تولیدکنندگان انرژی کار پیدا کنید. همچنین میتوانید در پستهای پژوهشی مشغول به کار شوید.
مدیریت و فناوری (TUM-BWL)
دلیل انتخاب این رشته:
دانشگاههای آلمان آموزش بینظیری را در رشته مدیریت و فناوری ارائه میدهند و دانشجویان پس از اتمام دوره کارشناسی ارشد در رشته مدیریت و فناوری از مهارتهای فوقالعادهای برخوردار میشوند.

آینده شغلی:
پس از فارغالتحصیلی مدیر پروژه، توسعه دهنده محصول، مدیر راهبردی، مدیر تولید، کنترل کننده، مدیر منابع انسانی یا کارآفرین ماهری خواهید شد که درک و شناخت بالایی از دانش فنی ـ تخصصی دارد.
مهندسی تولید خودرو (مقطع کارشناسی ارشد)
دلیل انتخاب این رشته:
با تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد مهندسی تولید خودرو به شناخت نظری، فنی و کاربردی تفصیلی و عمیقی از سیستمهای تولید در محیط خودروسازی میرسید و با فرایندهای توسعه عملیاتی، راهبردی و برنامهریزی و همچنین توسعه محصول کاملاً آشنا میشوید.

آینده شغلی:
دانشآموختگان این رشته برای شغلهای زیر مناسب هستند:
- برنامهریز تولید؛
- برنامهریز منابع عملیاتی و ماشینآلات؛
- توسعه دهنده ماشینآلات؛
- مهندس تولید و
- مدیر تولید و برنامهریزی یا توسعه دهنده فناوری.
مهندسی تولید خودرو بینالمللی (مقطع کارشناسی ارشد)
دلیل انتخاب این رشته:
هدف از رشته مهندسی تولید خودرو بینالمللی (IAE) در مقطع کارشناسی ارشد بهکارگیری رویکردهای مهندسی تخصصی به منظور توسعه سیستمهای خودروسازی مکاترونیک و ارائه دستورالعملهایی برای حل کردن مشکلات خاص مربوط به توسعه سیستمهای خودروسازی الکترونیک بهطور کلی و سیستمهای ایمنی وسایل نقلیه بهطور خاص است.
آینده شغلی:
دانشآموختگان عمدتاً به عنوان مهندس توسعه سیستمهای الکترونیک/ مکاترونیک خودروها مشغول به کار میشوند ـ از این سیستمها برای افزایش راحتی و ایمنی استفاده میشود.

کارشناسی ارشد سیستمهای خودرو
دلیل انتخاب این رشته:
این رشته برای دانشجویانی است که میخواهند مهندس ماهر و کاربلدی در زمینه سیستمهای خودرو بشوند و دوست دارند در عرصه توسعه سیستمهای کنترل بازخورد، نرمافزار خودرو و الکترونیک خودرو مشغول به کار شوند.
آینده شغلی:
پنج شغل پردرآمد برای دانشآموختگان کارشناسی ارشد سیستمهای خودرو وجود دارد:
- مهندس نرمافزار؛
- مهندس HIL-Test؛
- مهندس معماری سیستمها؛
- مهندس توسعه و
- مهندس توسعه نرمافزار.
طراحی و توسعه در مهندسی مکانیک و خودرو (DDM)
دلیل انتخاب این رشته:
رشته DDM در مقطع کارشناسی ارشد بر طراحی و توسعه سیستمهای مهندسی پیچیده متمرکز است. دانشآموختگان برای کار در دنیای منهدسی مدرن باید از دانش تخصصی و توانایی کار در گروههای میانرشتهای و بینالمللی برخوردار باشند.
آینده شغلی:
دانشآموختگان مقطع کارشناسی ارشد امکان استخدام در پنج شغل پولساز زیر را دارند:
- مهندس نرمافزار؛
- مهندس HIL-Test؛
- مهندس معماری سیستمها؛
- مهندس توسعه و
- مهندس توسعه نرمافزار.

سیستمهای انرژی تجدیدپذیر
دلیل انتخاب این رشته:
رشته سیستمهای انرژی تجدیدپذیر (RES) مهارتهای لازم را برای برنامهریزی، توسعه و کنترل سیستمهای انرژی به دانشجویان آموزش میدهد. دانشآموختگان این رشته بر فناوریهای انرژیهای تجدیدپذیر مسلط هستند و میتوانند دانش تخصصی خود را گسترش دهند. تمرکز اصلی در این رشته بر روی یک فناوری خاص نیست، بلکه ارتباط متقابل بین فناوریها و ساختار سمت تقاضا مورد نظر است.
آینده شغلی:
فارغالتحصیلان این رشته از شایستگی لازم برای به عهده گرفتن وظایف کارشناسی و رهبری در حوزههای زیر برخوردار هستند:
- برنامهریزی؛
- بخشهای دولتی و اجرایی؛
- خدمات عمومی؛
- توسعه پروژه؛
- پژوهش و
- تولید.

شاخههای صنعتی زیر نیز میتواند محل مناسبی برای اشتغال دانشآموختگان این رشته باشد:
- مهندسی انرژی؛
- خدمات ساختمانی یا HVAC (گرمایش، تهویه و تهویه مطبوع) ؛
- مهندسی محیط زیست و
- حوزههای پژوهشی.
در جدول زیر ادامه رشتههای پرمتقاضی کشور آلمان را با هم بررسی میکنیم:
دلیل انتخاب این رشته:
دوره چهارترمی کارشناسی ارشد مهندسی عمران دانشجویان را برای نیازهای پیچیده در پروژههای پرچالش زیرساختی، برنامهریزی و ساخت و ساز آماده میکند. تمرکز بالای هشت درس تخصصی این دوره کمکتان میکند تا تخصصتان را در تمام حوزههای مهندسی عمران گسترش بدهید.
آینده شغلی:
مقطع کارشناسی ارشد کار مستقل را ترویج میکند و روشهای علمی حل مسئله را به دانشجویان آموزش میدهد. دانشجویان ایجاد، برنامهریزی و پیاده کردن پروژههای فنی را در قالب یک دوره یکپارچه یاد میگیرند و از جنبههای اقتصادی، بومشناختی و قانونی پروژهها مطلع میشوند.
دلیل انتخاب این رشته:
کارشناسی ارشد «باغبانی علمی بینالمللی» پژوهشمحور است و دانشآموختگان در موقعیتی قرار میگیرند که بتوانند به نیازهای کشاورزی در سراسر جهان واکنش مناسبی نشان دهند. بهبود کیفیت و افزایش بازدهی میوه، سبزی، گل و درخت، ارتقاء عملکرد اقتصادی و کشت دوستدار محیط زیست حوزههای مورد توجه در این رشته هستند.
آینده شغلی:
دانشآموختگان این رشته در حوزههای متعددی از علوم طبیعی، مهندسی و اقتصاد مشغول به کار میشوند و پستهای بالایی را به پشتوانه پیشینه پژوهشی قوی خود در دانشگاهها، مؤسسههای پژوهشی ملی و بینالمللی و سازمانهای بینالمللی به عهده میگیرند.
دانشآموختگان این رشته به جز پستهای پژوهشی میتوانند در بانکها، وزارتخانهها، ادارات دولتی و سمنها کار پیدا کنند، به شرکتها مشاوره بدهند و جایگاه بالایی در صنعت کشاورزی و باغبانی علمی جهان داشته باشند.
ازآنجایی که بخش باغبانی علمی به سرعت در حال رشد است، فرصتهای استخدام برای دانشآموختگان این رشته در آینده نیز همچنان بالا خواهد بود.
دلیل انتخاب این رشته:
رشته فناوریهای نوری با هدف آموزش متخصصان و مدیران اجرایی برای صنایع نوری در مقطع کارشناسی ارشد ارائه میشود. هانوفر مکان ایدهآلی برای تحصیل در رشته فناوریهای نوری است، چرا که پژوهشهای علمی و مهندسی در این شهر همکاری تنگاتنگی با هم دارند.
آینده شغلی:
رشته فناوریهای نوری که در فصل مشترک فیزیک و مهندسی مکانیک قرار دارد، به نیاز بالای صنعت برای کارشناسان میانرشتهای در زمینه نور و فوتونیک توجه دارد. دانشجویان رشته فناوریهای نوری دروسی را در ارتباط با مترولوژی، فناوری اطلاعات، مهندسی تولید، اپتیک فنی، فناوری لیزر و فناوری حسگرهای نوری میگذرانند و به همین دلیل میتوانند در طیف وسیعی از مشاغل مختلف کار پیدا کنند. با توجه به کمبود متخصصان فناوریهای نوری، دانشآموختگان این رشته فرصتهای فراوانی برای استخدام دارند.
دلیل انتخاب این رشته:
دنیای مدرن تقاضای بیشماری برای محصولات دارد. مطمئن شدن از عملکرد، ایمنی و اقتصاد یک طراحی غالباً ایجاب میکند که مؤلفههای مکانیک سنتی با الکترونیک و نرمافزار ترکیب شود. مکاترونیک مؤلفههای مکانیک، برق، کنترل و پردازش اطلاعات را با هم ترکیب و یکپارچه میکند.
آینده شغلی:
فارغالتحصیلان رشته مکاترونیک به لطف تخصصی که در یکی از پیشرفتهترین رشتهها کسب کردهاند، میتوانند نقش فعالی در تحقیق و توسعه سیستمها و محصولات جدید در حوزههای مختلف مهندسی داشته باشند. حوزههای استخدام مهندسی مکاترونیک از صنایع خودروسازی و هوا و فضا تا فناوری رسانهها و مهندسی پزشکی و خانگی گسترده است. دانشآموختگان دانشگاههای آلمان متخصصان شایستهای هستند که در دنیای مهندسی و تجارت جهانی هرگز بیکار نخواهند بود.
دلیل انتخاب این رشته:
دانشجویان رشته نرمافزاری در مقطع کارشناسی ارشد در زمینه طراحی، توسعه و انطباق برنامههای کاربردی توزیع شده منعطف، مطمئن و امن متخصص میشوند. زیرساختهای نرمافزاری و تبادل کارآمد دادهها بین موقعیتهای توزیع شده در گسترهای وسیع از طریق شبکههای عمومی و فراناحیهای از موضوعات مهم این رشته است.
آینده شغلی:
دانشآموختگان مقطع کارشناسی ارشد رشته نرمافزار میتوانند انتظار بازار کاری با تقاضای بالا را داشته باشند؛ به ویژه در آلمان که یکی از کشورهای پیشرو در توسعه برنامههای تجاری است، تقاضا برای دانشآموختگان این رشته بسیار بالا است.
کارشناسان علوم رایانه در این رشته، پروژههای نرمافزاری جدیدی را برای محقق ساختن ایدههای نوآورانه تجاری یا سازگار ساختن سیستمهای موجود با چالشهای نوین اجرا میکنند و برای این منظور از بازآفرینی فنی فرایندهای شرکتی پیچیده بهره میگیرند. دورنمای گستردهای فراتر از حوزۀ متعارف توسعه نرمافزارهای تجاری پیش روی دانشآموختگان این رشته گسترده است، چرا که مهارتهای کسب شده در این دوره برای توسعه نرمافزارهای عمومی و مبتنی بر اینترنت، برای مثال در حوزه شبکههای اجتماعی یا واقعیتهای مجازی نیز کاربرد دارد.
دانشجویان تجربه کاربردی را در دوره کارآموزی کسب میکنند و از همان دوران دانشجویی تماسهای حرفهای برقرار میکنند. این دوره به دلیل اتخاذ گرایش بینالمللی، دانشجویان را برای نیازمندیهای اقتصاد جهانی آماده میکند. درصورتیکه دانشجویان منعطف باشند و مشکلی برای آمد و شدهای طولانی یا حتی سفر به خارج نداشته باشند، احتمال یافتن موقعیت شغلی خوب بسیار بالاتر میرود.
دلیل انتخاب این رشته:
کارشناسی ارشد علم مواد بر مواد تابعی مانند مواد انرژیزا، مواد مغناطیسی یا مواد الکترونیک و سنتز و تعیین ویژگیهای این مواد متمرکز است. دروسی مانند مکانیک کوانتم، ترمودینامیک غیرتعادلی و مکانیک محیطهای پیوسته در علم مواد نظری تدریس میشود.
آینده شغلی:
امروزه تقاضای فراوانی برای مواد مختلف وجود دارد. توسعه مواد کارا و دوستدار محیط زیست، به ویژه با توجه به کمیابی مواد خام و انرژی، احتمالاً در آینده اهمیت بیشتری خواهد یافت.
دانشآموختگان علم مواد میتوانند در حوزههایی مانند توسعه مواد، فناوری مواد (یعنی ابداع روشهای نوین تولید و پردازش)، مهندسی نرمافزار (applications engineering)، کنترل کیفیت، تست مواد و تحلیل شکست کار پیدا کنند. دانشمندان علم مواد در حوزههای گوناگونی از قبیل صنایع شیمیایی، نیمههادیها، انرژی، خودروسازی، هوافضا و بهداشت و درمان مشغول به کار میشوند، البته در ادارههای دولتی یا بخش بیمه نیز برای فارغالتحصیلان این رشتهها کار مناسب وجود دارد.
کسب تجربه کاربردی در سازمانهای مرتبط در اوایل دوره تحصیل بسیار مهم است. دوره کارآموزی فرصت مغتنمی است تا دانشجویان خود را به متخصصانی شایسته و ماهر تبدیل کنند و روابط حرفهای مهمی را برقرار کنند. بازار کار برای دانشمندان علم مواد بینالمللی است. در دنیایی که یکپارچگی تجاری جهانی هر روز مهمتر از پیش میشود، تسلط بر زبان انگلیسی و شایستگی میانفرهنگی جزء ویژگیهای ضروری به شمار میآید.
دلیل انتخاب این رشته:
مکاترونیک در فصل مشترک رشتههای مکانیک، الکترونیک، علوم رایانه و مهندسی کنترل قرار دارد و قدرت اصلی مهندسی مدرن به شمار میآید. بنابراین دروسی که در رشته مکاترونیک ارائه میشود، بینش گستردهای را از روشهای پیشرفته مربوط به این ترکیب میانرشتهای به دست میدهد و پروژههای پژوهشی که در دانشگاه یا صنعت انجام میشود، مکمل دانشی است که دانشجویان در مدت زمان تحصیل کسب میکنند.
آینده شغلی:
دانشآموختگان این رشته انتخابهای شغلی فراوانی در حوزههایی مانند مهندسی هوانوردی، صنعت خودروسازی، کشتیسازی، مهندسی دستگاههای زیستپزشکی و سرگرمیهای الکترونیک دارند.
دلیل انتخاب این رشته:
دانشجویان دارای مدرک مهندسی مکانیک یا رشتههای مشابه میتوانند متقاضی تحصیل در دوره کارشناسی ارشد «مدیریت و مهندسی مکانیک» در دانشگاههای آلمان باشند و با تحصیل در این رشته، دانش مهندسی خود را در یکی از سه تخصص فنی مواد، مکاترونیک یا توسعه و تولیدمحصول گسترش دهند و دانش بیشتری را در زمینه مدیریت و مدیریت کسب و کار به دست بیاورند.
آینده شغلی:
دانشآموختگان کاملاً برای به عهده گرفتن شغل در مقام مدیران اجرایی و فنی صنعتی با مسئولیتهایی مرتبط با بودجه و کارکنان آماده میشوند یا آنکه میتوانند در حوزه تحقیقاتی مشغول شوند و تحصیلات خود را در مقطع دکتری ادامه بدهند.
دلیل انتخاب این رشته:
مهندسی محیط زیست به مطالعه کیفیت محیط و فناوریهای مورد نیاز برای حفاظت از آن اختصاص دارد. آموزش پایه این رشته شامل دروسی از مهندسی عمران، مهندسی شیمی، میکروبیولوژی، هیدرولوژی و شیمی میشود تا به این ترتیب دانشآموختگان دامنه گستردهتری جهت یافتن راهحلهای بالقوه برای مشکلات احتمالی داشته باشند.
آینده شغلی:
دارندگان مدرک فوقلیسانس رشته مهندسی محیط زیست از دانشگاههای آلمان در حوزههای بسیار متنوعی خواهان دارند و دورنمای شغلی بسیار درخشانی دارند. برای مثال دانشآموختگان مهندسی محیط زیست میتوانند برای شرکتهای محیط زیست، شرکتهای آب و فاضلاب، شرکتهای مدیریت انرژی و پسماند، شرکتهای مهندسی یا صنعت بیوتکنولوژی کار کنند. دانشآموختگان مهندسی محیط زیست به لطف دروس متنوع و تخصصی که در این رشته میگذرانند، میتوانند خود را به سرعت با اطلاعات جدید تطبیق بدهند، این مزیت هنگام کار کردن در گروههای بینرشتهای که روند غالب امروز است، بسیار مفید و کارگشا واقع میشود. بخش فناوری محیط زیست در سراسر جهان به سرعت در حال رشد است. ناکارآمدی مدیریت محیط زیست اثرات مخرب چشمگیری بر توسعه اقتصادی منطقه یا کشور خواهد داشت. بااین توصیف دانشآموختگان مهندسی محیط زیست بازار کاری به گستردگی جهان پیش روی خود دارند و امکان استخدامشان در هر کشوری وجود دارد. اگر در مقطع کارشناسی ارشد مهندسی محیط زیست در دانشگاههای آلمان تحصیل کنید، علاوه بر این که برای شغلهای پرطرفدار صنعتی آماده میشوید، به مهارتهای دانشگاهی لازم نیز مجهز میشوید تا بتوانید تحصیلتان را در صورت تمایل در مقطع دکتری نیز ادامه بدهید.
دلیل انتخاب این رشته:
فارغالتحصیلان رشته مکانیک محاسباتی از دانشگاههای آلمان میتوانند روشهای محاسباتی پیچیده رایانهای را با تکیه بر دانش نظری دقیق و مطمئن اجرا کنند و گسترش بدهند.
آینده شغلی:
دانشآموختگان این رشته در حوزههای بسیار متنوعی طرفدار دارند که از آن جمله میتوان به توسعه سیستمهای نوین با مقتضیات مکانیکی خاص اشاره کرد که در رشتههای بسیاری مانند مهندسی ساخت، خودروسازی و تولید هواپیما کاربرد دارد. همچنین دارندگان مدرک مکانیک محاسباتی میتوانند مدیران ارشد بخشهای مذکور باشند یا در بخش تحقیق و ترویج این رشته نوآورانه و میانرشتهای مشغول به کار شوند.
دلیل انتخاب این رشته:
دانشجویان دوره کارشناسی ارشد «مهندسی مکانیک عمومی» آموزش گستردهای میبینند و دروس بسیاری را یاد میگیرند، اما در گرایش خاصی تخصص نمیگیرند. واحدهای ارائه شده در این دوره از حال و هوای مهندسی مکانیک سنتی برخوردار است و دانشجویان علاوه بر آن که باید واحدهای اجباری را پاس کنند، از میان سه گروه از واحدهای اختیاری نیز حق انتخاب دارند.
آینده شغلی:
در دست داشتن مدرک کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک، اشتغال در موقعیتهای جذاب رهبری در شرکتهای بزرگ و همچنین شرکتهای کوچک و متوسط را ممکن میسازد و به این ترتیب دانشآموختگان مهندسی مکانیک از فرصتهای شغلی فراوانی برخوردار میشوند. مهندسان مکانیک جوان و تحصیل کرده در آلمان طرفداران بسیاری در بازار کار دارند. در پی پدیدار شدن شاخههای نوآورانه صنعتی مانند رباتیک، فناوری لیزر و حسگرها نیاز به متخصصان هر روز بیش از پیش میشود. فرصتهای شغلی خوبی همچنان در صنعت خودروسازی و شرکتهای طراحی وجود دارد. همچنین مهندسان مکانیک میتوانند کارفرمایانی را در هوافضا، مهندسی برق، مخابرات، فناوری پزشکی و صنایع شیمیایی و داروسازی پیدا کنند. همچنین دانشگاهها، مؤسسههای پژوهشی و بخش دولتی نیز دارندگان مدرک کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک را استخدام میکنند.
سوالات متداول
پردرآمدترین شغل در آلمان چیست؟
طبیعتا مانند خیلی دیگر کشورهای دنیا پزشکی و دندانپزشکی یکی از پردرآمد ترین مشاغل آلمان است.
پرطرفدارترین رشته تحصیلی در آلمان چیست؟
آلمان مهد مهندسی و تکنولوژیست بنابراین بیشتر دانشجویان بینالمللی متقاضی تحصیل در شاخههای مختلف رشتههای مهندسی میباشند.