وام دانشجویی در آلمان: انواع، شرایط و مدارک لازم

آلمان یکی از محبوب‌ترین کشورها برای دانشجویان جهت تحصیل محسوب می‌شود. با این حال تحصیل در آلمان مانند هر کشور دیگری به صرف هزینه نیاز دارد. هزینه تحصیل یک نگرانی بزرگ برای دانشجویان بین‌المللی به شمار می‌رود.

بسیاری از دانشجویان برای حل مشکلات مالی به مشاغل پاره‌وقت روی می‌آورند. با این حال در برخی از مواقع درآمد این مشاغل برای پوشش هزینه تحصیل کافی نمی‌باشد. به همین دلیل دانشجویان تمایل دارند که از وام‌های دانشجویی در آلمان استفاده کنند.

گزینه‌های مختلفی در ارتباط با کمک مالی و بورسیه تحصیلی در اختیار شما قرار دارد. بنابراین شما می‌توانید بدون نگرانی به تحصیل بپردازید. در این مقاله، جزئیات مربوط به دریافت وام دانشجویی در آلمان شرح داده می‌شوند.

وام‌های دانشجویی در آلمان

وام‌های دانشجویی در آلمان

انواع مختلف وام‌های دانشجویی دولتی و غیر دولتی وجود دارند که در جهت تامین هزینه تحصیل در آلمان به شما کمک می‌کنند. نرخ بهره این وام‌ها صفر و یا بسیار پایین می‌باشد. همچنین بسیاری از دانشگاه‌های آلمان، طرح‌های وام دانشجویی ویژه خود را جهت حمایت از دانشجویان خارجی تدوین کرده‌اند.

طرح‌های وام دانشجویی دولتی عمدتاً دارای نرخ بهره نمی‌باشند، ولی منابع غیر دولتی امکان دارد دارای نرخ بهره پایین باشند. به غیر از نرخ بهره ممکن است محدودیت‌های دیگری نیز وجود داشته باشد که بیشتر به محدودیت زمانی مربوط می‌شود. شما در محدوده زمانی مشخصی ملزم به بازپرداخت مبلغ مورد نظر هستید.

بایستی توجه شود که تنها نمی‌توان بر وام‌های دانشجویی تکیه کرد، چرا که مبلغ دریافت شده از طریق وام محدود است و برای پوشش همه هزینه‌ها کافی نیست. در نتیجه وام دانشجویی فقط می‌تواند به عنوان یک کمک‌ هزینه مکمل جهت تامین مالی تحصیل در آلمان در نظر گرفته شود.

پیش از بررسی سازمان مورد نظر جهت اعطای وام دانشجویی، توصیه می‌شود که در ارتباط با ارائه وام به دانشجویان خارجی توسط دانشگاه انتخابی خود تحقیق کنید.

در قسمت زیر منابع مورد نظر جهت تامین هزینه تحصیل در آلمان با استفاده از وام دانشجویی ارائه شده‌اند.

وام‌های دانشجویی دولتی در آلمان

برخی وام‌های دانشجویی در آلمان، با واسطه دانشگاه شما و توسط دولت آلمان به شما پرداخت می‌گردد. این وام‌ها نرخ بهره کمتری نسبت به وام‌های موسسات خصوصی و بانک‌ها دارند و بازپرداخت آن‌ها طولانی‌تر است. به همین خاطر همواره گزینه‌های مناسب‌تری برای دانشجویان بین المللی هستند.

وام دانشجویی BAfoG

BAfoG به معنای قانون فدرال پشتیبانی مالی از تحصیل می‌باشد. این وام به گونه‌ای تدوین و طراحی شده که همه دانشجویان می‌توانند با استفاده از آن بدون توجه به وضعیت مالی یا اجتماعی خود به تحصیل بپردازند. علاوه بر این، دانشجویان خارجی نیز حق دریافت BAfoG را دارند. البته برای شهروندان کشورهای خارج از اتحادیه اروپا، شرایط دشوارتری در این ارتباط وجود دارد.

شرایط لازم برای دریافت وام BafoG

شما فقط در موارد زیر واجد شرایط دریافت وام BAfoG هستید:

  • پناهنده یا مشمول قوانین پناهندگی باشید یا پناهجویی هستید که از شرایط مناسبی برای اقامت برخوردار باشید (در حال حاضر، مورد اخیر به دانشجویان از کشورهای زیر اشاره دارد: اریتره، ایران، عراق، سوریه و سومالی).
  • به طور دائم در آلمان اقامت داشته و حداقل یکی از والدین شما دارای تابعیت آلمانی یا اتحادیه اروپا باشد.
  • به طور دائم در آلمان اقامت داشته و همسرتان دارای تابعیت آلمانی یا اتحادیه اروپا باشد.
  • حداقل یکی از والدین شما در شش سال گذشته در آلمان زندگی کرده و حداقل سه سال به صورت سودآور اشتغال داشته باشد.
  • حداقل پنج سال پیش از آغاز تحصیل در آلمان زندگی کرده و هزینه‌های زندگی خود را تامین کرده باشید (=برخورداری از مجوز اقامت)

در ارتباط با شرایط وام دانشجویی در آلمان بایستی توجه شود که با توجه به موارد فوق، شرایط قانونی در این ارتباط بسیار دشوار می‌باشد. اگر برای تحصیل به آلمان سفر کرده و هیچ ارتباطی مطابق با لیست فوق با آلمان ندارید، متاسفانه حق دریافت BafoG را ندارید. ولی اگر یکی از موارد فوق در مورد شما صدق می‌کند، بایستی با سازمان خدمات دانشجویی مربوط به دانشگاه مورد نظر تماس گرفته و در این مورد کسب اطلاع کنید. معمولاً شما به دفتر BafoG در دانشگاه ارجاع داده شده و در آنجا می‌توانید تمامی جزئیات را با مقامات مربوطه در میان بگذارید.

وام دانشجویی KfW

وام KfW نماینده بانک سرمایه‌گذاری و توسعه دولتی در آلمان می‌باشد. KfW تا سقف 300 یورو (Bildungskredite) و یا تا سقف 650 یورو (Studienkredit) به شما وام می‌دهد. هر دو نوع وام مستقل از درآمد شما می‌باشند.

شرایط لازم برای دریافت وام‌های دانشجویی KfW

به عنوان دانشجوی بین‌المللی بایستی از شرایط زیر جهت دریافت این وام برخوردار باشید:

  • زندگی در آلمان برای مدت 3 سال
  • داشتن یک عضو خانواده‌ که از 3 سال پیش در آلمان زندگی کرده باشد.
  • بایستی کمتر از 44 سال سن داشته باشید.

البته که دو نوع مختلف این وام، کمی شرایطشان متفاوت است، اما شما با توجه به نیازهای خودتان و با بررسی جدول مورد مناسب خود را بیابید.

با این حال در ارتباط با بازپرداخت بایستی گفته شود که بازپرداخت وام دانشجویی KfW در مقایسه با سایر منابع مالی تحت حمایت دولت، دشوارتر می‌باشد؛ چرا که بازپرداخت این وام بایستی با نرخ سالانه 4 درصد پرداخت شود (که همچنان در مقایسه با وام‌های خصوصی پایین می‌باشد).

مشخصات

 وام دانشجویی KfW

وام دانشجویی BAföG  

وام تحصیلی KfW

وام دانشجویی KfW

ارائه‌دهنده وامKfWKfWتامین مالی دولتی
نوع وامماهانه و یا یکجاماهانهنصف به صورت یارانه و نصف به صورت وام
مبلغ وام ارائه شده (ماهانه)100 تا 300 یورو650 یورو861 یورو
نرخ بهره جارینرخ سالانه 0.47 درصدنرخ سالانه 3.45 درصدنرخ سالانه 0 درصد
بازپرداختبازپرداخت کاملبازپرداخت کامل50 درصد از میزان وام ارائه شده
آغاز بازپرداختچهار سال پس از اولین نرخ وام18 ماه پس از پایان دوره اعطای وام5 سال پس از پایان دوره اعطای وام
محدودیت سنی35 سال44 سال35 سال

وام دانشجویی از صندوق‌ها و انجمن‌های دانشجویی

تا این مرحله ممکن است از خود سوال کنید که آیا بدون گواهی پایان تحصیلات آلمانی و بدون هیچ ارتباط خانوادگی با شهروندان آلمان یا اتحادیه اروپا، آیا اخذ وام دانشجویی در آلمان امکان‌پذیر است یا خیر. در ارتباط با قوانین وام دانشجویی آلمان بایستی توجه شود که بدون توجه به چنین محدودیت‌هایی، وام‌های دانشجویی وجود دارند که می‌توانید به عنوان دانشجو از کشورهای غیر از اتحادیه اروپا دریافت کنید. برای نمونه، دریافت وام‌های دانشجویی از سازمان‌های خدمات دانشجویی مرتبط با دانشگاه مورد نظر امکان‌پذیر است. برای مثال در مورد وام دانشجویی اتحادیه دانشجویان فرانکفورت بایستی گفته شود که معمولاً می‌توانید در ترم آخر تحصیلات خود برای این وام درخواست دهید و ملیت شما نقشی در روند درخواست نخواهد داشت.

شرایط لازم برای دریافت وام دانشجویی از صندوق‌ها و انجمن‌های دانشجویی

شرایط لازم برای دریافت وام دانشجویی از صندوق‌ها و انجمن‌های دانشجویی عبارتند از:

  • شما در حال تحصیل در کالج/دانشگاهی هستید که به شبکه مربوط به انجمن‌های دانشجویی تعلق دارد که دارای صندوق وام می‌باشند. توصیه می‌شود این مساله را در وبسایت دانشگاه یا کالج خود بررسی کنید.
  • شما به کمک مالی نیاز دارید.
  • شما با فردی که دارای اقامت دائم آلمان است و می‌تواند در زمان درخواست، ضامن شما بشود آشنا هستید. این شخص بایستی بتواند شغل پردرآمد خود را از طریق اثبات میزان درآمدش ثابت کند.

حتی اگر به نظر می‌رسد که اخذ شرایط لازم برای این نوع وام دانشجویی ساده می‌باشد، توصیه می‌شود که از انجمن دانشجویی مورد نظر در این ارتباط که آیا چنین وامی را ارائه می‌دهند و تحت چه شرایط این وام‌ها ارائه می‌شوند، اطلاعات لازم کسب شود. این شرایط ممکن است از ایالت فدرال تا ایالت دیگر متفاوت باشد. برای مثال، شرایط در مورد دفتر وام خدمات دانشجویی باواریا به این گونه است که متقاضیان کشورهای غیر اتحادیه اروپا بایستی دارای اجازه اقامت نامحدود باشند و این مطلب می‌تواند روند درخواست را دشوارتر کند. در صورت تمایل به درخواست برای وام دانشجویی لطفا به وبسایت studentenwerk مراجعه کنید تا از روند درخواست اطلاع حاصل کنید.

دریافت وام دانشجویی از موسسات خصوصی

به عنوان یک روش جایگزین برای دریافت وام دانشجویی، توصیه می‌شود که در ارتباط با موسسات خصوصی که با اعطای وام دانشجویی به دانشجویان در این زمینه کمک می‌کنند، تحقیق کنید. یکی از این موسسات، موسسه E.W. Kuhlmann می‌باشد. این موسسه دو نوع کمک هزینه به دانشجویان اعطا می‌کند که ممکن است بورسیه “rolling scholarship” برای بسیاری از افراد گزینه مناسبی محسوب شود.

شرایط دریافت وام دانشجویی از موسسات خصوصی

جهت درخواست برای اخذ وام دانشجویی از موسسات خصوصی شما بایستی:

  • در یک دانشگاه در آلمان ثبت نام کرده باشید.
  • تحصیلات خود را در مدت 24 ماه به اتمام برسانید.
  • برای اشتغال پس از فارغ‌التحصیلی، برنامه‌ریزی کرده باشید.

در این مورد، ملیت شما ارتباطی به شرایط اخذ وام ندارد، البته ممکن است هر کدام از موسسات خصوصی ارائه دهنده وام شرایط متفاوتی داشته باشند. با این وجود، بایستی پیش از پذیرش در روند درخواست اصلی، یک درخواست اولیه در وبسایت ارائه‌دهنده ارسال کنید.

دریافت وام دانشجویی از بانک‌های مختلف در آلمان

علاوه بر وام‌های دانشجویی با بودجه دولتی، در آلمان تعداد زیادی بانک وجود دارند که طرح‌های وام دانشجویی خود را با نرخ بهره مناسب ویژه افراد خارجی جهت تامین هزینه‌های مربوطه تدوین کرده‌اند. بانک‌های Deutsche Bank ،Raiffeisenbanken ،Sparkasse و HypoVereinsbank  از جمله بانک‌هایی هستند که وام دانشجویی در اختیار دانشجویان بین‌المللی قرار می‌دهند.

با این حال برخی از بانک‌ها وام‌های دانشجویی خود را (مانند Sparkasse Herford) نیز به دانشجویان ارائه می‌دهند. این مساله فقط به این بستگی دارد که آیا شما در یک کالج یا دانشگاه معتبر دولتی ثبت نام کرده باشید یا خیر. مزیت دیگر این وام‌ها این است که چنین وام‌های دانشجویی به درآمد شما مرتبط نمی‌باشد و لزومی ندارد که شما هنگام درخواست، وثیقه‌ای به صورت ضمانت ارائه دهید. جهت کسب اطلاعات دقیق‌تر در مورد نحوه درخواست، بایستی به وبسایت بانک مورد نظر مراجعه کنید.

توجه داشته باشید که شرایط اخذ چنین وام‌های دانشجویی بر خلاف BafoG یا وام‌های آموزشی برای دانشجویان چندان مناسب نمی‌باشد. بنابراین بایستی میزان نیاز مالی خود و همچنین امکان پوشش هزینه‌های خود با استفاده از سایر گزینه‌های تامین مالی را به طور دقیق بررسی کنید.

مدارک لازم برای دریافت وام‌های دانشجویی

مدارک لازم برای دریافت وام‌های دانشجویی

در ارتباط با مدارک مورد نیاز وام دانشجویی آلمان بایستی توجه شود که برای تهیه وام دانشجویی باید مدارک زیر را به بانک مورد نظر ارسال کنید. این مدارک، مشروعیت درخواست برای وام تحصیلی شما را فراهم می‌کنند:

  • نامه پذیرش از کالج یا دانشگاه مورد نظر
  • فرم درخواست وام که به طور کامل و با صداقت تکمیل شده باشد.
  • مدارک مربوط به هزینه تحصیلات
  • مدارک شناسایی
  • مدارک مربوط به اقامت
  • جزئیات PAN مربوط به وام‌گیرنده
  • سوابق تحصیلی قبلی (ریز نمرات و سایر مدارک و گواهی‌های تحصیلی)
  • صورت‌حساب بانکی ضامن/دانشجو
  • صورت وضعیت دارایی‌های ضامن/دانشجو
  • اثبات میزان درآمد ضامن/دانشجو

یکی دیگر از روش‌های مطمئن که باعث می‌شود تا خیالتان راحت باشد که از پس هزینه‌ها برمی‌آیید استفاده از بورسیه‌های تحصیلی است.

بورسیه‌های تحصیلی در آلمان

بورسیه‌های تحصیلی در آلمان

بورسیه‌های تحصیلی فرصت مناسب دیگری جهت تامین هزینه تحصیل در آلمان محسوب می‌شود. آلمان پذیرای تعداد بسیار زیادی از دانشجویان بین‌المللی است و در نتیجه بورسیه‌های تحصیلی مختلفی به دانشجویان ارائه می‌شود.

  • بورسیه Deutschlandstipendium: هدف از ارائه این بورسیه، حمایت از دانشجویان ممتاز می‌باشد. شرکت‌ها و سازمان‌های خصوصی در این طرح مشارکت کرده و به ازای هر دانشجو، 150 یورو در ماه اعطا می‌شود. همچنین در هر ماه به هر دانشجو 150 یورو از طرف کشور آلمان اعطا می‌شود در نتیجه با استفاده از این بورسیه، 300 یورو در ماه دریافت خواهید کرد. این بودجه معمولاً برای دو ترم ارائه می‌شود ولی امکان دارد برای کل مدت تحصیل نیز اعطا شود.
  • بورسیه DAAD :DAAD یک سازمان بزرگ است که در جهت بومی‌سازی دانشگاه‌های آلمان تلاش می‌کند. از زمان تاسیس این سازمان در سال 1925، میلیون‌ها دانشجوی خارجی از خدمات DAAD بهره‌مند شده‌اند. در سال 2016، بیش از 131.000 دانش‌پژوه آلمانی و خارجی با استفاده از کمک‌های مالی DAAD، هزینه تحصیل خود را تامین کرده‌اند.
  • بورسیه +Erasmus: دانشگاه‌های آلمان در بسیاری از پروژه‌های مرتبط با Erasmus شرکت می‌کنند و شما می‌توانید از این طرح برای تامین هزینه تحصیل خود در آلمان استفاده کنید. امکان دارد برخی از کمک‌های مالی به دانشجو تعلق نگیرند، ولی در به طور کلی تمامی موارد مرتبط با زندگی در آلمان تحت پوشش قرار خواهند گرفت.
  • بورسیه‌های تحصیلی با بودجه خصوصی: این نوع بورسیه‌ها به اشخاص دارای عملکرد ممتاز در آلمان اعطا شده و علاوه بر تامین بودجه مورد نیاز برای تحصیل در آلمان، در جهت ایجاد پلی برای روابط بین فرهنگی نیز موثر هستند.

سخن پایانی

وام‌های دانشجویی در آلمان گزینه مناسبی جهت تامین هزینه تحصیل حتی برای دانشجویان از کشورهای غیر اتحادیه اروپا به شمار می‌روند. با توجه به اینکه گزینه‌های مختلفی وجود دارند و هر کدام شرایط خاص خود را دارند، توصیه می‌شود که گزینه‌های مختلف ذکر شده در این مقاله را ارزیابی کرده و شرایط مربوط به وام دانشجویی مناسب وضعیت خود را بررسی کنید. در هر صورت امیدواریم که در مسیر تامین هزینه‌های دانشجویی خود موفق باشید. با استفاده از وام دانشجویی شما می‌توانید بر چالش تامین هزینه تحصیل غلبه کنید. در صورت وجود هرگونه سوال یا نیاز به راهنمایی در ارتباط با تحصیل در آلمان با ما تماس بگیرید.

سوال‌های رایج در مورد شرایط وام دانشجویی در آلمان

آیا می‌توان از وام دانشجویی جهت تحصیل در خارج از کشور استفاده کرد؟

در صورتی که در حال تحصیل در آلمان باشید و تمایل داشته باشید که یک ترم یا سال تحصیلی را در محل دیگری سپری کنید، امکان دارد کمک مالی در اختیار شما قرار بگیرد. جهت تحصیل در کشورهای اتحادیه اروپا (و تعدادی کشور شریک دیگر مانند ایسلند یا صربستان)، بورسیه +Erasmus می‌تواند یک گزینه بسیار مناسب محسوب شود. از طریق بورسیه +Erasmus، تامین مالی بوسیله اتحادیه اروپا صورت گرفته و مقادیر قابل توجهی در اختیار متقاضیان قرار می‌گیرد.

آیا برای اخذ وام دانشجویی در آلمان به ضامن مقیم نیاز می‌باشد؟

در زمان درخواست برای وام دانشجویی، بایستی مدارک مربوط به میزان درآمد خود را نشان دهید. چنانچه به عنوان یک دانشجو قادر به اثبات میزان درآمد خود نیستید، بسیاری از بانک‌ها از شما درخواست می‌کنند که یک ضامن مقیم را معرفی کنید. ضامن می‌تواند یکی از والدین شما، همسر یا شخصی باشد که شما به او اعتماد دارید. امضای ضامن در قرارداد وام تضمین می‌کند که در صورت عدم توانایی شما در پرداخت وام، ضامن وام را پرداخت خواهد کرد.

کمک هزینه تحصیلی CBS چیست؟

کمک هزینه تحصیلی CBS یک برنامه مربوط به وام دانشجویی است که تضمین می‌کند دانشجویان در طول زمان تحصیل ملزم به پرداخت شهریه نخواهند شد. پس از فارغ‌التحصیلی و کسب حداقل درآمد معین، بایستی درصدی از حقوق خود را به CBS پرداخت کنید. مبلغی که پرداخت می‌کنید به میزان درآمد شما بستگی دارد.

چه زمانی بایستی برای وام تحصیلی در آلمان درخواست ارائه شود؟

شما بایستی حداقل یک دوره 15 روزه تا 1.5 ماهه را جهت تایید رسمی وام خود در نظر بگیرید. در نتیجه، باید بلافاصله پس از دریافت نامه پذیرش از دانشگاه مورد نظر در آلمان، برای اخذ وام تحصیلی اقدام کنید.

نحوه کسب اطلاع در مورد وام‌های دانشجویی خصوصی در آلمان چگونه است؟

اخذ وام دانشجویی خصوصی در آلمان دشوار می‌باشد. در زمان کسب اطلاع از بانک در مورد وام‌های دانشجویی، معمولاً بانک شما را راهنمایی می‌کند که در مورد کمک‌های مالی دولتی مانند وام تحصیلی KfW یا BafoG تحقیق کنید که دو گزینه معتبر برای دانشجویان آلمانی محسوب می‌شند. ولی امکان دارد اخذ این وام‌ها برای دانشجویان بین‌المللی دشوار باشد.

آیا اخذ وام تحصیلی در آلمان بدون تضمین (وثیقه) امکان‌پذیر است؟

بله. اخذ وام دانشجویی در آلمان برای افراد خارجی بدون تضمین نیز امکان‌پذیر است.

آیا امکان اخذ وام فدرال برای دانشجویان بین‌المللی وجود دارد؟

Bildungskredit احتملاً بهترین مسیر جهت تامین هزینه تحصیل در آلمان محسوب می‌شود که مشابه یک وام دانشجویی عادی می‌باشد، ولی با ترکیبی از بودجه دولتی و خصوصی ارائه می‌شود. هزینه این نوع وام دانشجویی از طرف ایالت تامین شده، ولی وام‌ها توسط بانک‌های نیمه خصوصی مانند KfW-Studienkredit ارائه می‌شود. نرخ بهره این وام‌ها بسیار پایین است و همه دانشجویان می‌توانند برای دریافت این وام درخواست دهند.

مدت زمان بازپرداخت وام‌های دانشجویی از بانک‌های دولتی و خصوصی چقدر است؟

دانشجویان بایستی از روند بازپرداخت وام به طور دقیق اطلاع داشته باشند. برنامه بازپرداخت برای وام‌های دانشجویی به شرح زیر می‌باشد:

  • اخذ وام از بانک‌های دولتی: شما بایستی 6 ماه پس از پایان دوره تحصیل، پرداخت بهره و اقساط ماهانه را آغاز کنید.
  • اخذ وام از بانک‌های خصوصی: شما باید بلافاصله پس از پایان دوره تحصیلات، پرداخت بهره وام را آغاز کرده و زمان پرداخت اقساط ماهانه نیز 1 سال پس از پایان دوره تحصیلات آغاز می‌شود.

آخرین مقالات

تماس با ما