رشته هوافضا قطعاً موضوعی جذاب برای تحصیل است. در این رشته، شما همه چیز را در مورد ساخت، توسعه، بهرهبرداری و نگهداری ماشینهایی با قابلیت پرواز، یاد خواهید گرفت. مبانی این رشته بسیار شبیه به مهندسی مکانیک است.
به همین دلیل است که داشتن درک صحیحی از تکنولوژی و علاقه به علوم طبیعی از ضروریات اساسی این رشته هستند. برای موفقیت در این رشته همچنین باید به ریاضیات، فیزیک، علوم کامپیوتر و شیمی نیز علاقهمند باشید.
در آلمان، برنامههای تحصیلی در رشته هوافضا عمدتاً توسط کالجهای فناوری پیشرفته و دانشگاههای فنی ارائه میشود. این رشته همچنین شامل حوزههای مطالعاتی مانند مهندسی سیستمهای هواپیما، مهندسی فضا یا مدیریت هوانوردی نیز میشود.

افزایش ترافیک هوایی و محبوبیت سفرهای هوایی، موجب شدهاست که به طور کلی، همه رشتههای مرتبط با حمل و نقل هوایی برای افراد علاقهمند به این رشته، آینده امیدوار کنندهای داشته باشد؛ چه شغل مورد نظر آنها ساخت هواپیما باشد و چه کار به عنوان خدمه کابین در پرواز یا در فرودگاه و برج مراقبت.
از آنجایی که پیشبینی میشود، ترافیک هوایی در اروپا تا پایان سال 2025 به دو برابر برسد، رشته هوافضا به نظر رشتهای با آیندهای مطمئن میآید.
برای پشتیبانی از این ترافیک هوایی رو به رشد و برآوردن انتظارات مشتریان و مسافران، صنعت حمل و نقل هوایی باید در جنبههای مختلفی از جمله ساخت هواپیما، تعمیر و نگهداری ماشین آلات سنگین، خدمه کابین و کارکنان فرودگاه، کار خود را گسترش دهد.
از آنجایی که آلمان به عنوان قطب تحقیقاتی در صنعت و فناوری هوافضا به شمار میرود، برای رشته مهندسی هوافضا در آلمان زمینه مطالعه و تحقیق زیادی وجود دارد.
این صنعت متشکل از فناوریهای کلیدی استراتژیکی است که مربوط به مطالعه زمین و منظومه شمسی میشود و در زمینه تکنولوژیهای جدیدی تحقیق میکند که بتوان با کمک آن حمل و نقل هوایی را به روشی ایمنتر انجام داد که از دیدگاه محیط زیستی نیز پایدار باشد و با انتشار میزان کمتر از گازهای گلخانهای بر محیط زیست تاثیر منفی نگذارد.
این موضوع در حال حاضر بسیار مهم است چرا که حمل و نقل هوایی مسئول 3 درصد از آلودگی هوا است که این میزان هشداردهنده است.

مهندسی هوافضا
صنعت هوافضای آلمان برای توسعه تحقیقات و پیشرفت این صنعت سرمایه گذاریهای هنگفتی میکند و 17 درصد از درآمد کلی خود را به پشتیبانی مالی از مطالعه و تحقیقات بر روی تکنولوژیهای جدید و گسترش صنعت هوافضا، اختصاص میدهد.
دولت آلمان نیز از طریق برنامههای مختلف دانشگاهی از برنامههای مطالعاتی و تحقیق در زمینه مهندسی هوانوردی در آلمان حمایت میکند.
برنامههای مطالعاتی در زمینه هوافضا در آلمان سالانه یک میلیارد یورو کمک مالی دریافت میکنند. این موضوع موجب شده که رشته هوافضا بیشترین حمایت مالی را بر اساس استراتژی سرمایهگذاری برای تکنولوژیهای پیشرفته، دریافت کند و بنابراین بسیاری از دانشجویان برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد رشته هوافضا جذب کشور آلمان میشوند.
مهندسی هوانوردی دارای شاخههای زیر است:
- طراحی هواپیما و سازههای سبک وزن
- طراحی کابین و سیستمهای کابین
- آیرودینامیک
- سیستمهای محرک هوا
- دینامیک سیستم پرواز
- سیستمهای هوانوردی
مهندسی هوانوردی در آلمان کاریزمای خاص خود را دارد. این رشته در زمینههای توسعه تکولوژیهای پیشرفته برای ایجاد طرحهای آیندهنگرانه که عملکرد و پایداری صنعت هوافضا را افزایش میدهد، مطالعه و تحقیق میکند.
دولت فدرال آلمان نقشی اساسی در ارائه حمایتهای مالی و تامین بودجه در صنعت هوانوردی ایفا کند. این رشته از طرق مختلف مانند مؤسسات آموزشی و شرکای سرمایه گذار، روز به روز در حال رشد و قدرتمندتر شدن است.
این موضوع قعا به نفع دانشجویانی است که قصد دارند برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در رشته مهندسی هوافضا در آلمان اقدام کنند.
تحقیقات فعلی در زمینهی هوانوردی بیشتر بر توسعه فناوریهای پایدار و طراحیهای سازگار با محیط زیست تأکید دارد که از طریق کاهش انتشار گازهای گلخانهای به حفاظت و پایداری محیط زیست کمک میکند.

15 دانشگاه برتر در آلمان که رشته مهندسی هوافضا را ارئه میدهند
- دانشگاه صنعتی براندنبورگ (Brandenburg University of Technology Cottbus-Senftenberg)
- دانشگاه صنعتی براونشوایگ (Braunschweig University of Technology)
- دانشگاه علوم کاربردی برمن (Bremen University of Applied Sciences)
- دانشگاه اشتوتگارت (University of Stuttgart)
- دانشگاه علوم کاربردی آخن FH (FH Aachen University of Applied Sciences)
- دانشگاه علمی کاربردی آخن RWTH(RWTH Aachen University of Applied Science)
- موسسه فناوری کارلسروهه (KIT)
- دانشگاه خصوصی علوم کاربردی گوتینگن (PFH)
- مرکز فارغ التحصیلان بین المللی (International Graduate Center)
- دانشگاه فنی علوم کاربردی ویلداو (Technical University of Applied Sciences Wildau)
- دانشگاه علمی کاربردی مونیخ (Munich University of Applied Sciences)
- دانشگاه فنی مونیخ (Technical University of Munich)
- موسسه فناوری ویلداو (Wildau Institute of Technology)
- دانشگاه صنعتی برلین (Technische Universität Berlin)
- دانشگاه برمن (University of Bremen)
دورهها و دانشگاههای برتر برای رشتهی مهندسی هوافضا در آلمان
از آنجایی که مهندسی هوافضا یک رشته تخصصی است، عموماً در مقطع کارشناسی ارشد توسط دانشگاههای برجسته آلمان ارائه میشود. اما علاوه بر این، شما میتوانید برای دورههای عمومی BEng (لیسانس مهندسی) یا BTech (لیسانس تکنولوژی) اقدام کنید و سپس در مقطع کارشناسی ارشد، یکی از رشتههای مرتبط با هوافضا را انتخاب کنید.
در جدول زیر میتوانید نگاهی به برخی از دورههای اصلی و دانشگاههای برتر برای تحصیل در آلمان در رشته مهندسی هوافضا در آلمان بیندازید:
دانشگاه | نام دورههای تحصیلی مرتبط با هوافضا |
دانشگاه دولتی تعاونی بادن-وورتمبرگ(Baden-Wuerttemberg Cooperative State University) | کارشناسی مهندسی هوانوردی |
دانشگاه علمی کاربردی مونیخ(Munich University of Applied Science) | کارشناسی مهندسی هوانوردی |
دانشگاه فنی مونیخ(Technical University of Munich) | کارشناسی ارشد هوانوردی کارشناسی ارشد مهندسی هوافضا کارشناسی ارشد علوم و فناوری فضایی زمینگرا |
دانشگاه علوم کاربردی خصوصی PFH(PFH Private University of Applied Sciences) | کارشناس ارشد کامپوزیت (هوادفضا – هوانوردی) |
مرکز بین المللی فارغ التحصیلان(International Graduate Center) | کارشناسی ارشد مهندسی در مدیریت هوانوردی |
دانشگاه برمن (University of Bremen) | لیسانس مهندسی هوافضا کارشناسی ارشد مهندسی فضا کارشناسی ارشد علوم و فناوری فضایی |
دانشگاه علوم کاربردی آخن (RWTH Aachen University of Applied Science) | لیسانس مهندسی هوافضا کارشناسی ارشد مهندسی هوافضا |
دانشگاه صنعتی برلین (TU Berlin) | کارشناسی ارشد در مهندسی فضا |
موسسه فناوری ویلداو (Wildau Institute of Technology) | کارشناسی ارشد در مدیریت هوانوردی |
دانشگاه اشتوتگارت (University of Stuttgart) | لیسانس مهندسی هوافضا کارشناسی ارشد مهندسی هوافضا |
دانشگاه صنعتی براونشوایگ (Braunschweig University of Technology) | کارشناسی ارشد مهندسی هوافضا |
دانشگاههامبورگ(University of Hamburg) | کارشناسی ارشد مهندسی سیستمهای هواپیما |
توجه: بسیاری از برنامههای فوقالذکر برای مهندسی هوافضا در آلمان معمولاً به زبان آلمانی تدریس میشوند و بنابراین به داوطلبان توصیه میشود وب سایت رسمی دانشگاه را چک کنند تا ویژگیها و شرایط خاص دوره انتخابی خود را بررسی کنند.
هزینه تحصیل در رشته مهندسی هوافضا در آلمان
هزینه تحصیل در آلمان در مقایسه با سایر دانشگاههای برتر جهان بسیار کمتر است. شما حتی در برخی موارد میتوانید بدون پرداخت شهریه در دانشگاههای دولتی آلمان در مقطع کارشناسی ارشد تحصیل کنید.
دانشگاههای بزرگ عموماً از دانشجویانی که از خارج از حوزه اتحادیه اروپا پذیرش شده اند، شهریه دریافت میکنند که البته این موضوع برای هر دانشگاه متفاوت است. در این جا یک مرور کلی داریم از متوسط شهریه دانشگاههای بزرگ در رشته مهندسی هوافضا در آلمان.
میانگین شهریهی هر ترم دانشگاه:
دانشگاه دولتی تعاونی بادن-وورتمبرگ : 1500 یورو در هر ترم
دانشگاه صنعتی مونیخ آلمان : 119.36 یورو در سال
دانشگاه برمن آلمان : 379.24 یورو در هر ترم
دانشگاه مهندسی برلین : 307.54 یورو در هر ترم
دانشگاه علمی کاربردی آخن: 299.38 یورو در هر ترم
شرایط اصلی و مدارک لازم برای تحصیل در رشته مهندسی هوافضا در آلمان
قطعا معیارهای هر دانشگاه برای تعیین واجد شرایط بودن متقاضیان و مدارکی که درخواست میکنند متفاوت است. این موضوع بستگی دارد به این که کدام دانشگاه را برای تحصیل در رشته مهندسی هوافضا در آلمان انتخاب کرده اید.
شما قبل از اقدام برای درخواست پذیرش تحصیلی باید وبسایت دانشگاه را چک کنید. به طور کلی مدارکی که عموما برای پذیرش در رشته مهندسی هوافضا در آلمان، درخواست میشود، به قرار زیر است:
- ریز نمرات دانشگاهی
- نمرات مربوط به آزمون تعیین سطح زبان:
- در صورتی که دورهی انتخابی شما به زبان آلمانی تدریس میشود باید نتایج یکی از آزمونهای The Goethe-Zertifikat C2 Deutsches Sprachdiplom (سطح II) ، آزمون Telc Deutsch C1 و TestDaF یا سایر آزمونهای زبان آلمانی را ارائه دهید.
- در صورتی که دورهی انتخابی شما به زبان انگلیسی تدریس میشود باید نتایج یکی از آزمونهای تافل یا آیلتس را ارائه دهید.
- نتایج آزمون GRE (اختیاری، ممکن است برای برخی از دانشگاهها مورد نیاز باشد)
- رزومه
- پاسپورت معتبر
- انگیزهنامه یا Motivation Letter
- توصیه نامه یا LOR
تخصصهای ارائه شده در زمینه مهندسی هوافضا
در حین تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در رشته مهندسی هوافضا در آلمان، شما باید زمینه تخصصی مورد علاقه خود را انتخاب کنید تا مطالعات تخصصی خود را به آن زمینه اختصاص دهید. شما می توانید در بین طیف وسیعی از تخصصها، یک گزینه را انتخاب کنید:
- وسایل نقلیه هوایی میکرو
- ماهوارههای کوچک
- کنترل بهینه پرواز در فضا و جو
- جهت یابی
- هدایت و کنترل هواپیما و فضاپیما
- طراحی فضاپیما و خودروهای هوایی
- طراحی و برنامهریزی ماموریت فضایی
- مدلسازی محیطهای فضایی
- مدیریت حرارتی سیالات برودتی فضایی
- تکنیکهای بهینهسازی برای هوافضا
چشمانداز شغلی برای رشتهی مهندسی هوافضا
پس از تکمیل دوره مهندسی هوافضا در آلمان، مجوز اقامت دانشجویی به شما این امکان را میدهد که در خواست تمدید ویزا کنید و بنابراین برای مدتی به دنبال فرصتهای شغلی در آلمان باشید.
با داشتن مدرک مهندسی هوافضا میتوانید در حوزهی تحقیق یا توسعه هوافضا فعالیت کنید یا برای پستهای فنی در صنایع هواپیماسازی و هوافضا در آلمان اقدام کنید. شما در صنعت هوافضا نیز میتوانید مسئولیتهای مختلفی را به عهده بگیرید. برخی از فرصتهای شغلی برای مهندسان هوافضا در آلمان عبارتند از:
- طراحان فضاپیما
- بازرسان و افسر انطباق
- مهندس هوافضای تجاری
- مدیران مهندسی، علوم و پردازش دادهها
- مهندسان مکانیک
- AST، مهندس هوافضای ایمنی سیستم پرواز
- استخدام کنندگان مهندسین هوافضا
- فضانوردی
میزان حقوق پس از اخذ مدرک مهندسی هوافضا در آلمان
میزان حقوق پس از اخذ مدرک مهندسی هوافضا در آلمان
میانگین حقوق اولیه برای کسانی که دوره لیسانس را در مهندسی هوافضا گذراندهاند حدود 40 هزار یورو است. در حالی که حقوق اولیه برای فارغ التحصیل دورههای بالاتر از لیسانس در حدود 50 تا 55 هزار یورو میباشد، البته این اعداد میزان حقوقی است که میتوانید فقط در کشور آلمان و پس از تکمیل دوره تحصیلی مهندسی هوافضا دریافت کنید.
سوالات متداول
هزینه تحصیل در رشته هوافضا در دانشگاههای آلمان چقدر است؟
همانطور که میدانید تحصیل در تمامی رشتهها در اغلب دانشگاههای دولتی آلمان رایگان است و دانشجویان تنها ملزم به پرداخت شهریه ترم که مبلغی در حدود 250 یورو میباشد، هستند.
آیا امکان اخذ اقامت و کار پس از فارغ التحصیلی از رشته هوافضا در آلمان وجود دارد؟
پس از تکمیل دوره مهندسی هوافضا در آلمان، مجوز اقامت دانشجویی به شما این امکان را میدهد که در خواست تمدید ویزا کنید و بنابراین برای مدتی (18 ماه) به دنبال فرصتهای شغلی در آلمان باشید.
آیا امکان اخذ مدرک کارشناسی رشته هوافضا در آلمان وجود دارد؟
از آنجایی که مهندسی هوافضا یک رشته تخصصی است، عموماً در مقطع کارشناسی ارشد توسط دانشگاههای برجسته آلمان ارائه میشود. اما علاوه بر این، شما میتوانید برای دورههای عمومی BEng (لیسانس مهندسی) یا BTech (لیسانس تکنولوژی) اقدام کنید و سپس در مقطع کارشناسی ارشد، یکی از رشتههای مرتبط با هوافضا را انتخاب کنید.