آلمان که غالباً از آن با عبارت «سرزمین شاعران و اندیشمندان» یاد میشود، زادگاه بسیاری از موسیقیدانان، نویسندگان، دانشمندان و فیلسوفان است. وقتی به آلمان سفر میکنید، با دهها جای دیدنی و صدها تفریح لذتبخش روبهرو میشوید و میتوانید در طول اقامتتان در آلمان از تفرج در طیف گستردهای از مکانهای زیبا، موزهها و کتابخانهها لذت ببرید؛ از دیدنیترین تفرجگاهها و مناظر آلمان میتوان به دروازه برندنبرگ آلمان، یادمان نبرد ملتها در لایپزیگ، موزه ملی آلمان در نورنبرگ و کلیسای جامع کلن اشاره کرد.
آلمانیها به مهماننوازی مشهور اند و به همین دلیل میتوانید ضمن شرکت در فستیوالهای سالانه و جشنهای آلمان مانند جشن اکتبر از خوردن نوشیدنی و براتورست (سوسیس کبابی) لذت ببرید. تفریح جالب دیگر این است که در جشنواره نور برلین همراه با تمام شهر در نورپردازیهای شگفتانگیز غرق شوید و در بحر تماشای هنرهای ویدئویی فرو بروید یا در سالن نمایش جادوی میز سیاه در آخن مسحور هنرهای نمایشی شوید. اگر در روزهای نزدیک به کریسمس در آلمان بودید، حتماً سری به بازارهای جذاب کریسمس در شهرهایی مانند کلن، فرانکفورت و هامبورگ بزنید.
اگر آلمان را برای ادامه تحصیل انتخاب کنید، از مزایایی مانند سیستم سخاوتمندانه دریافت شهریه برخوردار خواهید شد و فرصتی بینظیر برای یادگیری یکی از متداولترین زبانهای جهان در اختیارتان قرار خواهد گرفت.
دانشگاههای آلمان
میتوان گفت دانشگاههای کشور آلمان، برترین ساخنار آموزشی اروپا را دارند. بیش از 400 مؤسسه تحصیلات تکمیلی در آلمان وجود دارد که در مجموع بیست هزار دوره تحصیلی را ارائه میدهند. 45 دانشگاه از دانشگاههای آلمان در رتبهبندی 2021 QS از دانشگاههای جهان قرار دارند؛ از بین این 45 دانشگاه نام 3 دانشگاه در میان 100 دانشگاه برتر جهان به چشم میخورد:
- دانشگاه صنعتی مونیخ آلمان (رده پنجاهم و پنجم)؛
- دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ آلمان (رده شصت و سوم)
- دانشگاه هایدلبرگ آلمان (رده شصت و ششم)
برای تمام دانشجویانی که قصد تحصیل در آلمان دارند، فرصتهای فوقالعادهای وجود دارد. دانشجویان بینالمللی آلمان از شانس سهیم شدن در پیشینه دانشگاهی تأثیرگذار این کشور برخوردار میشوند. شهریههای تحصیلی بسیار سخاوتمندانه که از شهریههای اکثر کشورها پایینتر است، آلمان را به مکانی ایدهآل برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد تبدیل میکند.
رنکینگ جهانی 10 دانشگاه برتر آلمان در سال 2020
دانشگاه | رنکینگ داخلی آلمان | رنکینگ جهانی QS |
---|---|---|
دانشگاه فنی مونیخ | 1 | 55 |
دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ | 2 | 63 |
دانشگاه هایدلبرگ | 3 | 66 |
دانشکگاه هامبولت برلین | 4 | 120 |
موسسه تکنولوژی کارلسروهه | 5 | 124 |
دانشگاه فریر برلین | 6 | 130 |
دانشگاه RWTH آخن | 7 | 138 |
دانشگاه فنی برلین | 8 | 147 |
دانشگاه ابرهارد کارلز توبینگن | 9 | 169 |
دانشگاه فرایبورگ | 9 | 169 |
نظام تحصیلات تکمیلی در آلمان بین دانشگاههای زیر تقسیم میشود:
- دانشگاههای دولتی: دانشگاههای دولتی تحت نظر دولت است
- دانشگاههای خصوصی: مؤسسههای خیریه، سازمانها یا شرکتهای مستقل دانشگاههای خصوصی را تأسیس میکنند.
تفاوت اصلی بین دانشگاههای دولتی و خصوصی به روشهای تأمین بودجه مربوط میشود.
شهریه دانشگاههای خصوصی معمولاً بیشتر از دانشگاههای دولتی است. البته اگر رشته مورد نظرتان در دانشگاههای دولتی ارائه نشود، دانشگاههای خصوصی میتواند برای ادامه تحصیل در مقطع فوقلیسانس بسیار مفید باشد.
بااینحال درصد بسیار کمی از دانشجویان آلمانی و بینالمللی در دانشگاههای خصوصی ثبتنام میکنند، چرا که دانشگاههای دولتی آلمان طیف بسیار گستردهای از رشتههای مختلف را ارائه میدهند.
دانشگاههای دولتی آلمان
دانشگاههای دولتی اختیاراتشان در حوزه های زیر است:
- برنامههای تحصیلی مقاطع مختلف؛
- سیستم ارزشیابی؛
- امتحانات
- پیشنیازهای ورود به دانشگاه
و دولت آلمان موارد زیر را کنترل میکند:
- بودجه؛
- سیاستگذاریهای مربوط به شهریه و کنترل کیفیت
- اعتبارسنجی دورهها: دورههای ارائه شده باید از استانداردهای دانشگاهی بالایی برخوردار باشد.
دانشگاههای خصوصی آلمان
دانشگاههای خصوصی در تعیین شهریه آزاداند و میتوانند بیشتر از دانشگاههای دولتی از دانشجویان شهریه بگیرند، اما مدرک دانشگاههای خصوصی نیز کاملاً معتبر است و این دانشگاهها نیز از استانداردهای کیفی مناسب برخوردار هستند.
تقریباً 95% دانشجویان آلمان در نظام دانشگاهی دولتی تحصیل میکنند.
مؤسسات تحصیلی صرف نظر از دولتی یا خصوصی بودنشان به یکی از دستههای زیر تعلق دارد:
- دانشگاه: دورههای دانشگاهی متمرکز بر تحصیلات دانشگاهی است و دانشگاهها رشتههای بسیاری را در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا ارائه میدهند. تعدادی مؤسسه تخصصی مانند دانشگاههای فنی و کالجهای آموزشی در این گروه قرار دارند ـ دانشگاههای فنی منحصراً به مهندسی و علوم طبیعی میپردازند.
- دانشگاههای علمی کاربردی (UAS): مؤسسههای علمی کاربردی رشتههای کاربردیتری را در حوزههایی مانند فناوری، اقتصاد، پزشکی و مددکاری اجتماعی تا مقطع کارشناسی ارشد ارائه میدهند. این دورهها به گونهای طراحی شده است که دانشجویان را برای ورود به بازار کار آماده کند.
- کالجهای هنر، فیلم و موسیقی: این کالجهای تخصصی برای دانشجویان رشتههای خلاقانه است و ثبتنام در آنها پیشنیازهای گوناگونی دارد. علاوه بر برخورداری از استعداد منحصربهفرد باید در آزمون ورودی شرکت کنید و یا پورتفولیو ارائه بدهید.
مقطع کارشناسی ارشد
مدرک کارشناسی ارشد آلمان مشابه بریتانیا است، چرا که در دانشگاههای هر دو کشور از عنوانهای یکسانی مانند کارشناسی ارشد هنر (MA)، کارشناسی ارشد حقوق (LLM) و کارشناسی ارشد علوم (MSc) استفاده میشود. دورههای کارشناسی معمولاً یک تا دو سال طول میکشد، از طریق ماژولهای آموزشی، مانند کلاس درس، سمینار و پژوهش مستقل برگزار میشود و در پایان نیز دانشجویان باید پایاننامه یا پروژه نهایی را ارائه کنند.
کار دانشجویان در جلسه ارائۀ پایاننامه ارزشیابی میشود. آلمان برخلاف بریتانیا از نظام نمردهدهی پنج امتیازی برای اعطای مدرک کارشناسی ارشد استفاده میکند. 1.0 بالاترین نمره است و نمره 4.0 به دانشجویانی داده میشود که به سختی توانستهاند دوره را پاس کنند؛ نمره 5.0 هم به معنای رد شدن است. البته دانشگاههای آلمان امروزه از سیستم انتقال اعتبار اروپا (ECTS) نیز علاوه بر نمرههای مرسوم در آلمان استفاده میکنند و ارزش مدرک کارشناسی ارشد معمولاً معادل ECTS 120 است.
دو راه برای گرفتن مدرک کارشناسی ارشد در آلمان وجود دارد:
- دوره کارشناسی ارشد پیوسته: دوره کارشناسی ارشد پیوسته پس از اخذ مدرک کارشناسی در رشتهای مرتبط شروع میشود، برای مثال دانشجو پس از اخذ مدرک کارشناسی در رشته زیستشناسی، تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد رشته بیوشیمی را شروع میکند.
- دوره کارشناسی ارشد ناپیوسته: دانشجو تصمیم میگیرد که در رشتهای متفاوت با رشته دوره کارشناسی تحصیل کند. ثبتنام در رشته جدید گاهی اوقات نیازمند داشتن تجربه شغلی تخصصی و پذیرفته شدن مدرک کارشناسی است.
توجه داشته باشید که مفهوم کارشناسی ارشد پیوسته و ناپیوسته در آلمان با ایران متفاوت است.
محتوای دوره
اکثر دورههای کارشناسی ارشد در دانشگاههای آلمان در قالب ماژولهای مجزا یا دیگر واحدهای آموزشی سازماندهی میشود. البته محتوای دورههای مختلف با هم تفاوت دارد. بسته به رشته انتخابیتان ممکن است مطالب درسی را از طریق کلاس درس، سمینارهایی برای گروههای کوچک، کارگاههای عملی، کار میدانی یا مطالعه مستقل تحت نظر استاد یاد بگیرید:
- برنامه دانشگاهی در دانشگاه پژوهشی احتمالاً شامل سخنرانیها و سمینارها است که کار عملی در آزمایشگاه یا پژوهش و مطالعه مستقل نیز مکمل آن است.
- برنامه تخصصیتر در دانشگاه علمی کاربردی بیشتر شامل آموزش عملی و یا کارگاههایی میشود که توسط چهرههای صنعتی و کارشناسان خارجی اداره میشود.
- برنامه هنری در کالج هنر، فیلم و موسیقی عمدتاً بر پرورش و ارزیابی تخصصها و مهارتهای کاربردی متمرکز است.
اپلای کردن برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاههای آلمان
نخستین مدرکی که برای ثبتنام کردن در دوره ارشد دانشگاههای آلمان به آن نیاز دارید، hochschulzugangsberechtigung یا به اختصار HZB است؛ HZB به معنای گواهی صلاحیت ورود به تحصیلات تکمیلی است. مدرک لیسانس کشورهای دیگر معمولاً به عنوان HZB مناسب برای ثبتنام در دوره ارشد دانشگاههای آلمان پذیرفته میشود، البته پیشنیازهای خاص به رشته تحصیلی و دانشگاه انتخابیتان و محل اخذ مدرک بستگی دارد. متقاضیان بعضی رشتههای ارشد باید حداقل نمره را در درسهای خاص کسب کرده باشند؛ دانشکدۀ ارائه دهندۀ دوره این شرطها را تعیین میکند.
درخواست ثبتنام برای دورههای ارشد یا مستقیماً به دانشگاه تحویل داده میشود یا درخواست از طریق درگاه اینترنتی یونی ـ اسیست به دانشگاه میرسد. یونی ـ اسیست درگاه خدماتی متمرکزی است که متقاضیان را غربالگری میکند و فقط متقاضیانی را که تمام شرایط مؤسسه مورد نظر را دارند، برای ارزیابی بیشتر به آن مؤسسه معرفی میکند. تمام دانشگاههای آلمان از این درگاه استفاده نمیکنند و آنهایی هم که استفاده میکنند، متقاضیان را ملزم میسازند که فرآیند درخواست را تکمیل کنند.
هر مؤسسه سندهای خاص مورد نیاز خود و فرآیند درخواست را تعیین میکند، عموماً از متقاضیان خواسته میشود که تصویر مدرک کارشناسی، عکس گذرنامهای، تصویر گذرنامه و تصویری از نتایج آزمونهای تسلط بر زبان را ارسال کنند. همچنین ممکن است لازم باشد که هزینهای را هم برای اپلای کردن پرداخت کنید.
فرآیند اپلای
آلمان به کیفیت نظام تحصیلات تکمیلی خود میبالد و دانشگاههای آلمان درخواستهای پذیرش را در نهایت دقت بررسی میکنند.
البته فرآیند پذیرش در دانشگاههای آلمان عادلانه است و آلمان همواره از ورود دانشجویان بینالمللی مستعد استقبال میکند ـ هماکنون بیش از 250000 دانشجوی خارجی در آلمان در حال تحصیلاند.

فرآیند درخواست پذیرش در دانشگاههای آلمان
درگاه متمرکزی برای ارسال درخواست پذیرش در دورههای کارشناسی ارشد دانشگاههای آلمان وجود ندارد. دانشجویان رشته موردعلاقهشان را پیدا میکنند و درخواست پذیرش را مستقیماً برای دانشگاه ارائه دهندۀ آن رشته ارسال میکنند.
البته بعضی مؤسسهها از درگاهی خدماتی به نام یونی ـ اسیست برای مدیریت درخواستهای پذیرش بینالمللی استفاده میکنند.
دانشگاهها در تعیین ددلاین یا آخرین مهلت اپلای آزاداند. توصیه کلی ما این است که سعی کنید درخواست را حداقل چهار ماه قبل از ددلاین ارسال کنید، به خصوص اگر برای دریافت ویزای دانشجویی به زمان نیاز دارید.
اجازه دارید که درخواست ثبتنام را به طور همزمان برای دانشگاههای مختلف بفرستید، اما دقت کنید که زمان کافی برای مدیریت و کامل کردن تمام درخواستها داشته باشید.
بعضی دانشگاههای آلمان هزینهای را برای بررسی درخواستهای پذیرش در دورههای ارشد دریافت میکنند؛ البته این مبلغ معمولاً بالا نیست و انتظار میرود که کمتر از 50 یورو باشد.
هزینه استفاده کردن از خدمات یونی ـ اسیست کمی بالاتر است، هزینه بالاتر به دلیل خدمات بیشتری است که درگاه به متقاضیان ارائه میدهد.

پیشنیازها و شرایط ثبتنام در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاههای آلمان
پیشنیاز اصلی برای ثبتنام در مقطع فوق لیسانس دانشگاههای آلمان این است که مدرک کارشناسی معتبری داشته باشید. لازم نیست مدرک کارشناسی را از دانشگاههای آلمان گرفته باشید، اما دانشگاه مورد نظرتان باید مدرک را به رسمیت بشناسد.
اگر از طریق یونی ـ اسیست برای پذیرش اقدام کنید، درگاه صلاحیتتان را برای ثبتنام بررسی میکند. همچنین میتوانید از یکی از مراکز تأیید دانشگاهی ENIC-NARIC اتحادیه اروپا کمک بگیرید.

بعضی دانشگاههای پیشنیازهای دیگری نیز برای پذیرش دانشجو دارند، شرایط پذیرش در رشتههایی که فقط در چند دانشگاه ارائه میشود، سختگیرانهتر است. شرایط و مدارک اضافی میتواند شامل موارد زیر باشد:
- جزئیات دوره کارشناسی: برای پذیرش در رشتههایی که تعداد متقاضیان بالایی دارد، دانشگاه از دانشجویان بینالمللی میخواهد که جزئیات بیشتری را درباره سابقه تحصیلی خود ارائه دهند. معمولاً مدرک کارشناسی که معادل HZB آلمان است، برای این منظور کفایت میکند. مدرکهایی مانند British GCSEs یا A-levels یا مدرکهای معادل آنها معمولاً قابل قبول است.
- مصاحبه: دانشگاههای آلمان درخواست پذیرش و تجربه متقاضیان را بررسی میکنند. گاهی اوقات از دانشجویان بینالمللی خواسته میشود که در مصاحبههای ویدئویی شرکت کنند.
- آزمونهای ورودی: برای پذیرش در رشتههای خاص یا رقابتی لازم است که در آزمون ورودی یا آزمون استاندارد پذیرش کارشناسی ارشد شرکت کنید. سؤالات این آزمون از موضوعات تخصصی است تا دانش فعلی متقاضیان در حوزه مورد نظر بررسی شود. دانشکدههای بازرگانی و رشته MBA نیز شرط گرفتن نمره قبولی در آزمونهای معتبری مانند GMAT یا GRE را دارند.
اگر فهرست بالا به نظرتان گسترده یا مرعوب کننده است، نگران نشوید. بعید است که دانشگاهی تمام پیشنیازهای فوق را داشته باشد و داشتن مدرک کارشناسی معتبر برای پذیرش در بسیاری از رشتهها کافی است. دانشگاه باید تمام پیشنیازهای لازم را قبل از ارسال درخواست به وضوح به متقاضیان اطلاع بدهد.
پیشنیازهای زبانی
اکثر دورههای کارشناسی ارشد به زبان انگلیسی تدریس میشود تا بهرهگیری از آنها برای دانشجویان بینالمللی راحتتر باشد. درهرحال اگر زبان مادریتان انگلیسی یا آلمانی نیست، باید در آزمونهای زبان شرکت کنید. زبانی که باید بر آن تسلط داشته باشید به رشته و دانشگاه انتخابیتان بستگی دارد:
- رشتههای ارائه شده به زبان انگلیسی: برای پذیرش در این رشتهها نیازی به تسلط بر زبان آلمانی ندارید. درهرحال غیرانگلیسی زبانان باید در آزمون زبان انگلیسی شرکت کنند ـ البته اگر دوره کارشناسی یا دورههای دیگر را به زبان انگلیسی پشت سر گذاشته باشید، نیازی به شرکت در آزمون نیست.
- رشتههای ارائه شده به زبان آلمانی: برای پذیرش در این رشتهها معمولاً از متقاضیان خواسته میشود که در آزمونهای معتبر زبان آلمانی شرکت کنند یا مدرکی را دال بر تسلط خود بر زبان آلمانی، مثلاً مدرک کارشناسی از دانشگاههای آلمان، ارائه دهند. برای پذیرش در بعضی دورهها نمره پایینتر در مرحله اپلای قابل قبول است، در واقع این امکان به دانشجو داده میشود تا زبان آلمانیاش را پیش از شروع دوره یا در مراحل اولیه تحصیل تقویت کند.
از یاد نبرید که حتی اگر برای پذیرش در رشته مورد نظرتان نیازی به شرکت در آزمون زبان آلمانی نداشته باشید، ارزشش را دارد که از فرصت تحصیل در آلمان برای تقویت مهارتهای زبانی بهره بگیرید. اکثر دانشگاهها کلاسهای آموزش زبان را همزمان با کلاسهای دوره ارشد برگزار میکنند. آموختن زبان آلمانی زندگی در این کشور را برایتان جالبتر و هیجانانگیزتر میکند؛ از این گذشته تسلط بر زبان دیگر روش فوقالعادهای برای ارتباط با همدورهایها است و نقطه قوتی در روزمهتان خواهد بود.
پذیرش محدود(سیستم Numerus Clausus)
ظرفیت پذیرش در بعضی رشتههای کارشناسی ارشد در دانشگاههای آلمان محدود است. رشتههای پزشکی مانند داروسازی، دامپزشکی و دندانپزشکی عموماً از جمله رشتههایی هستند که تعداد محدودی دانشجو در آنها پذیرش میشود.
دو نوع محدودیت پذیرش اصلی در دانشگاههای آلمان وجود دارد:
- ثبتنام در بعضی رشتهها را دولت آلمان محدود کرده است، این رشتهها محدودیت پذیرش مرکزی دارند.
- پذیرش در بعضی رشتهها را خود دانشگاهها محدود میکنند، این نوع محدودیت در پذیرش از نوع محلی است.
دانشگاه به وضوح اعلام میکند که پذیرش در کدام رشتهها محدود است و این محدودیت چه اثری بر فرآیند اپلای میگذارد.
ارسال درخواست پذیرش از طریق یونی ـ اسیست
یونی ـ اسیست درگاه ارسال درخواست پذیرش بینالمللی است که بعضی دانشگاههای آلمان از آن استفاده میکنند. شایان ذکر است که یک دانشگاه ممکن است از یونی ـ اسیست فقط برای بعضی رشتههای ارشد استفاده کند. حتماً فرآیند پذیرش را برای رشته خاص موردنظرتان بررسی کنید.

نقش یونی ـ اسیست در دانشگاهها و رشتههای مختلف با هم تفاوت دارد. یونی ـ اسیست اکثراً درخواستهای پذیرش را بررسی میکند تا از معتبر بودن آنها مطمئن شود؛ این بررسی شامل تأیید اعتبار و رسمیت ریزنمرات و مدرک دانشگاههای خارجی میشود.
سپس یونی ـ اسیست درخواست پذیرش دانشجو را به دانشگاه ارسال میکند یا مجوز VPD (Vorpruefungsdokumentation) را صادر میکند تا دانشجو این امکان داشته باشد که ارسال درخواست را خودش کامل کند.
هزینه استفاده از یونی ـ اسیست در حال حاضر 75 یورو برای ارسال درخواست پذیرش به دانشگاه اول است، برای هر دانشگاه دیگری که در آن ترم، درخواست ارسال کنید، باید 15 یورو دیگر نیز پرداخت کنید. به عبارت دیگر میتوانید از درگاه یونی ـ اسیست برای ارسال همزمان درخواست پذیرش به چند دانشگاه استفاده کنید، بدون آن که مجبور به پرداخت هزینههای گزاف بشوید.
بعضی دانشگاهها هزینه یونی ـ اسیست را خود متقبل میشوند، به این عمل انتقال هزینه میگویند.
زمان ارسال درخواست پذیرش
برای بسیاری از دانشگاههای آلمان میتوانید دو بار در سال درخواست پذیرش ارسال کنید و تحصیل در دوره ارشد را در ترم زمستان یا تابستان شروع کنید. ترم تابستان از مارس تا اوت در کالجهای فنی (Fachhochschulen) و از آوریل تا سپتامبر در دانشگاهها برگزار میشود؛ ترم زمستانی نیز در کالجهای فنی از سپتامبر تا فوریه و در دانشگاهها از اکتبر تا مارس است.
بهطور کلی درخواستهای پذیرش برای ترم زمستانی و تابستانی به ترتیب باید تا 15 ژوئیه و 15 ژانویه ارسال شود. البته ددلاین اپلای مؤسسهها با هم تفاوت دارد و ممکن است یک مؤسسه ددلاین متفاوتی را برای هر یک از رشتههای ارشد در نظر بگیرد؛ بنابراین حتماً تاریخ دقیق رشته مورد نظرتان را در سایت دانشگاه کنترل کنید. توصیه میکنیم درخواست پذیرش را حداقل شش هفته قبل از آخرین مهلت ارسال کنید تا مطمئن باشید که زمان لازم برای اصلاح یا افزودن اطلاعات مورد نیاز وجود دارد.
هزینه تحصیل ارشد در آلمان
هزینه تحصیل در آلمان در دورههای کارشناسی ارشد پیوسته در دانشگاههای آلمان معمولاً رایگان است، منظور از پیوسته این است که دانشجو پس از اتمام دوره کارشناسی مستقیماً در رشتهای مرتبط در دوره ارشد تحصیل کند. البته هزینه اندکی در هر ترم برای پذیرش، تأیید و ثبتنام و همچنین صدور کارت حمل و نقل رایگان (Semesterticket) دریافت میشود. شهریه برای دورههای کارشناسی ارشد ناپیوسته برای دانشجویانی که دوره کارشناسیشان را در کشور دیگری گذراندهاند، در دانشگاههای مختلف با هم تفاوت دارد و معمولاً 20,000 یوورو (معادل 24,400 دلار امریکا) برای هر سال تحصیلی در مؤسسههای دولتی و 30,000 یورو (معادل 36,600 دلار امریکا) برای دانشگاههای خصوصی آلمان است.
برای مثال شهریه دورههای کارشناسی ارشد ناپیوسته در مؤسسه برتر آلمانی، دانشگاه روپرشت ـ کارلز هایدلبرگ از 2,500 یورو (3,050 دلار امریکا) در هر ترم برای کارشناسی ارشد هنر تا 5,000 یورو (6,100 دلار امریکا) برای هر ترم کارشناسی ارشد پزشکی متغیر است.
بورسیه تحصیلی کارشناسی ارشد در آلمان
مؤسسه مبادلات دانشگاهی آلمان (DAAD) از دانشجویان آلمانی و بینالمللی حمایت میکند تا بودجه لازم را برای زندگی و تحصیل رایگان یا کمهزینه در آلمان داشته باشند.
بورسیه تحصیلی DAAD به دانشجویان آلمانی و بینالمللی در تمام مقاطع و همچنین به پژوهشگران و دانشگاهیان تعلق میگیرد. برای مطلع شدن از بورسیه تحصیلی مرتبط میتوانید از کلیدواژههای مناسب، مقطع تحصیلی، کشور مبدأ و رشته تحصیلی برای جستجو استفاده کنید.
وزارت فدرال آموزش و پژوهش یا BMBF منبع مفید دیگری برای دریافت اطلاعات درباره کمکهزینه تحصیلی است؛ این وزارتخانه سایتی را به ارائه اطلاعات درباره بورسیههای تحصیلی آلمان اختصاص داده است.
اپلای کردن پیش از دریافت مدرک کارشناسی
بسیاری از دانشجویان پیش از اتمام دوره کارشناسی برای پذیرش در دوره کارشناسی ارشد درخواست میدهد. این اتفاق معمولاً در سال آخر دوره کارشناسی رخ میدهد. دانشگاهها از این موضوع اطلاع دارند و معمولاً نتایج اعلام شده امتحانات و ریزنمرات دوره کارشناسی را میپذیرند؛ ممکن است دانشگاه معرفینامهای از استاد یا دانشگاه مبدأ بخواهد.
آیا دانشجویان بینالمللی برای تحصیل در آلمان به بیمه درمانی نیاز دارند؟
بیمه درمانی برای تمام دانشجویان در حال تحصیل در آلمان، از جمله دانشجویان فوق لیسانس اجباری است. بنابراین دقت کنید که پوشش بیمه درمانی مناسب را هنگام تحصیل داشته باشید. دو نوع بیمه درمانی در آلمان وجود دارد:
- بیمه دولتی یا بیمه سلامت قانونی
- بیمه درمانی خصوصی
ثبتنام در دانشگاه
فرآیند بعدی پس از پذیرش، ثبتنام کردن یا نامنویسی است. برای آنکه بتوانید درکارگاهها و کلاسهای درس دانشگاه شرکت کنید و امتحان بدهید، لازم است که در رشته و دانشگاه پذیرش شده ثبتنام کنید.
هزینه تحصیل در دانشگاههای آلمان معمولا رایگان است و تنها هزینه ای به عنوان هزینه ترم (مبلغی در حدود 100 تا 300 یورو) پرداخت میشود.
بله. اتفاقا اغلب دانشجویان در ترمهای پایانی کارشناسی برای اپلای کردن در رشته مورد علاقه خود اقدام میکنند