تحصیل مقطع کارشناسی در دانشگاه‌های آلمان

آلمان سهم بسزایی در تاریخ آموزش و تحصیلات دانشگاهی جهان دارد. آلمان را می‌توان مهد «دانشگاه‌های پژوهشی» خواند، کشوری که هر روز در جای‌جای آن در کتابخانه‌ها و ساختمان‌های بزرگ به دور از هیاهوی جهان دانش جدیدی تولید می‌شود.

مدل دانشگاه‌های پژوهشی از آلمان به سراسر جهان راه یافته است و اکثر دانشگاه‌های امروزی بر اساس این مدل پایه‌ریزی می‌شوند و هدفشان تولید دانش و اکتشافات جدید است. می‌خواهید در آلمان، کشوری تحصیل کنید که همه چیز از آن‌جا شروع شده است؟ پس با ما همراه شوید تا در این مقاله به بررسی شرایط اخذ مدرک کارشناسی و تحصیل در آلمان بپردازیم.

آلمان

35 درصد دانشجویان بین‌المللی که در دانشگاه‌های آلمان تحصیل می‌کنند، خواستار تحصیل در مقطع کارشناسی هستند. محبوبیت بی‌رقیب دوره‌های کارشناسی در دانشگاه‌های کشور آلمان، برترین ساختار آموزشی اروپا، بدون دلیل نیست.

دانشجویان بین‌المللی متوجه وجود تفاوت‌های اساسی در عملکرد نظام آموزشی بین دانشگاه‌های آلمان و دانشگاه‌های کشورشان می‌شوند. برای پذیرش در مؤسسه‌های آموزشی تحصیلات تکمیلی آلمان به مدرک‌ها و پیش‌نیازهای دانشگاهی خاصی نیاز دارید. داشتن این پیش‌نیازها برای دوره لیسانس به معنای سابقه تحصیل در دانشگاه و داشتن مدرک دانشگاهی است. اما در جهانی که مملو از مدرک‌ها و نظام‌های آموزشی مختلف است، ارائه چنین مدرکی به معنای پشت سر گذاشتن یک مرحله اضافی است.  

مدرک کارشناسی آلمان شما را به درک نظری و کاربردی از رشته تخصصی‌تان مجهز می‌کند و درهایی را به سوی آینده درخشان شغلی و تحصیلی به روی‌تان باز می‌کند.

دانشجویان آلمانی برای پذیرفته شدن در دوره‌های کارشناسی دانشگاه‌های آلمان معمولاً فقط به HZB (Hochschulzugangsberechtigung) نیاز دارند. HZB به منزله تأییدیه آماده بودن دانشجو برای تحصیلات دانشگاهی است. اما دانشجویان بین‌المللی نمی‌توانند با HZB پذیرش بگیرند و بنابراین باید مدرکی تحصیلی ارائه بدهند که از نظر دانشگاه‌های آلمان معتبر باشد و رسمیت داشته باشد. چنانچه این مدرک تأیید شود، گزارش سازگاری مبنی بر فارغ‌التحصیلی از نظام آموزش تحصیلات تکمیلی خارجی صادر می‌شود و بیان می‌شود که مدرک اخذ شده از دانشگاه‌های خارجی معادل مدرک نظام آموزشی آلمان است.

دانشجویانی که چنین گزارشی را دریافت نمی‌کنند، باید پیش از ورود به دوره کارشناسی در دوره‌های تکمیلی پیش‌نیاز شرکت کنند تا در نهایت گزارش تأییدیه سازگاری برای‌شان صادر شود.

تحصیل کارشناسی در آلمان

چرا آلمان بهترین مقصد برای تحصیل در مقطع کارشناسی به حساب می‌آید؟

1ـ بدون شهریه بودن دانشگاه‌های آلمان

بله، درست خواندید. تقریباً تمام دانشگاه‌های دولتی از دانشجویان بین‌المللی، از هر ملیتی که باشند، شهریه نمی‌گیرند. شهریه ندادن مزیت بسیار مهمی است. هزینه تحصیل در آلمان رایگان است که این امر اجازه می‌دهد فقط روی هزینه‌های زندگی، مانند مسکن، غذا، حمل و نقل و … تمرکز کنید.

2ـ آلمان پیشتاز دنیای مهندسی

آلمانی‌ها برای مهندسی و فناوری ارزش و اعتبار بسیار بالایی قائل هستند. در هر زمینه از مهندسی که باشد از خودروسازی و احداث بزرگراه گرفته تا ساخت بناهای عظیم یادبود، آلمان در تمام این زمینه‌ها پیشتاز است.

حتی تسلا، یکی از مهم‌ترین تولیدکنندگان خودروهای برقی تصمیم گرفت که کارخانه‌ای را در آلمان افتتاح کند.

3ـ کیفیت بالای تحصیلات تکمیلی

اشاره کردیم که دانشگاه‌های آلمان از دانشجویان بین‌المللی شهریه نمی‌گیرند، اما  فکر نکنید که رایگان بودن به معنای بی‌کیفیت بودن است. قضیه در آلمان کاملاً برعکس است؛ نام بیش از 60 دانشگاه و دانشگاه علمی ـ کاربردی (UAS) در اکثر رتبه‌بندی‌های دانشگاه‌های بین‌المللی به چشم می‌خورد.

مؤسسه‌های تحصیلات تکمیلی آلمان استانداردهای عالی و انتظارات بسیار بالایی دارند و دانشجویان شایسته‌ای را تربیت می‌کنند که می‌توانند رهبران رشته‌های علمی و حرفه‌ای متناسب با تخصص خود باشند.

4ـ مسلط شدن بر زبان آلمانی

حتی اگر در مؤسسه‌های انگلیسی‌زبان تحصیل کرده‌اید، نباید فرصت یادگیری زبان آلمانی یا تسلط بر این زبان را از دست بدهید.

آلمان یکی از اقتصادهای برتر است و زبان آلمانی به لطف همین جایگاه، از اهمیت بالایی برخوردار است. شرکت‌های آلمانی و دیگر کشورهای اروپایی حاضراند دستمزدهای بالایی را به دانش‌آموختگانی بپردازند که در رزومه‌شان به مهارت‌های پیشرفته زبان آلمانی اشاره کرده‌اند.

درست است که زبان آلمانی زبان آسانی نیست، اما اگر از پایه شروع کنید و به تدریج پیشرفت کنید، به زودی از پیشرفتتان شگفت‌زده خواهید شد.

5ـ آینده شغلی عالی

دانش‌آموختگان دانشگاه‌های آلمان طرفداران بسیاری در بازارهای شغلی آلمان و کشورهای دیگر دارند، چرا که همه از سطح بالای تحصیلات دانشگاهی در آلمان اطلاع دارند.

چه بخواهید در آلمان بمانید و به بخشی از اقتصاد قدرتمند آن تبدیل شوید یا به میهنتان برگردید یا به کشور دیگری مهاجرت کنید، داشتن مدرک از دانشگاه‌های آلمان همواره باعث می‌شود که جایگاه بالایی در میان متقاضیان دیگر داشته باشید.

مدرک از دانشگاه‌های خارجی

در آلمان سازمانی وجود دارد که مدرک‌های فعلی دانشجویان را با نزدیک‌ترین مدرک‌های معادل‌ دانشجویان آلمانی مقایسه می‌کند. این مقایسه و معادل‌سازی یک فرآیند رسمی و اجباری است که تمام دانشجویان بین‌المللی خواستار تحصیل در آلمان باید آن را طبق قانون انجام بدهند. 

zab

اداره مرکزی آموزش‌های خارجی (ZAB) سازمانی است که این فرآیند را برای تحصیلات تکمیلی انجام می‌دهد. شایان ذکر است که به رسمیت شناختن حرفه‌ای و دانشگاهی با هم تفاوت دارد؛ به عبارت دیگر، ممکن است دانشجو چند مدرک حرفه‌ای داشته باشد، اما فقط گواهی‌ها و مدرک‌های دانشگاهی در نظر گرفته می‌شود.

از میان بیش از پنجاه هزار مؤسسه جهانی که نامشان در پایگاه داده‌های ZAB آمده است:

رده‌بندی ZAB از بیش از پنجاه هزار مؤسسه در سراسر جهان:

    • تقریباً 62% به طور کامل به رسمیت شناخته می‌شود؛
    • تقریباً 21% موقعیت نامشخص دارند. در این موارد هر یک از دانشگاه‌های آلمان درباره پذیرفتن مدرک تصمیم می‌گیرند؛
    • تقریباً 11% مورد تأیید نیست
    • تقریباً 6% بدون ارزش دانسته می‌شود.

ZAB پایگاه داده‌ای به نام « anabin» دارد که در دسترس عموم است و می‌توانید معتبر بودن مدرکتان را در دانشگاه‌های آلمان در این پایگاه داده بررسی کنید. البته لازم به ذکر است که این پایگاه فقط در آلمان در دسترس است. اداره‌هایی که مجوز تأیید کردن مدرک‌های اخذ شده از دانشگاه‌های خارجی را دارند، در تمام شهرهای مهم آلمان پراکنده‌اند. لیست کامل این مراکز در وب‌سایت anabin موجود است.

بررسی مدرک: پایگاه داده anabin

دانشگاه‌ها در اکثر موارد از پایگاه داده‌های anabin برای ارزیابی مدرک‌های دانشگاه‌های خارجی استفاده می‌کنند. این ابزار برای مطمئن شدن از معتبر بودن مدرک دانشگاهی‌تان در مؤسسه‌های آلمان ضروری است. پایگاه داده‌های anabin پایگاهی جامع است که به طور مرتب به روز می‌شود، بنابراین اگر مدرکتان قابل پذیرش باشد، به احتمال زیاد آن را در سایت anabin پیدا خواهید کرد. چون anabin فقط در آلمان در دسترس است. روش دیگر این است که از نسخه انگلیسی این پایگاه با نام DAAD استفاده کنید، اما از یاد نبرید که anabin جدیدترین و به‌روزترین پایگاه برای اعتبارسنجی مدرک است.

 

خواندن مقاله  «ارزیابی مدارک تحصیلی برای اخذ پذیرش از دانشگاههای آلمان» را  به برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص به شما توصیه می‌کنیم.

Studienkolleg

Studienkollegs مؤسسه‌هایی هستند که برای دانشجویان بین‌المللی طراحی شده‌اند تا آنان را برای هماهنگ شدن با نظام و فرهنگ دانشگاهی آلمان آماده کند. این دوره آموزشی موقت برای دانشجویانی است که مهارت‌های زبان آلمانی‌شان پایین‌تر از استانداردهای مورد نیاز برای تحصیل در دانشگاه‌های آلمان است یا آن که مدرک دانشگاه خارجی‌شان به مدرک معادل دانشگاه‌های آلمان تبدیل نشده است. مؤسسه‌های Studienkolleg به دو دسته دانشگاهی و علمی ـ کاربردی تقسیم می‌شوند و دانشجویان براساس رشته مورد نظرشان به یکی از این دو نوع مؤسسه فرستاده می‌شوند. برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه می‌توانید با مشاوران ما در اپلای استار صحبت کنید.

انتخاب دانشگاه و رشته کارشناسی

ابتدا باید تصمیم بگیرید که کدام رشته کارشناسی برای‌تان ایده‌آل است و در کدام دانشگاه قصد ادامه تحصیل دارید. دانشگاه‌ها و دوره‌های کارشناسی بسیاری در آلمان برای دانشجویان بین‌المللی علاقه‌مند به رشته‌های گوناگون وجود دارد.

ساختار و ماژول‌های آموزشی این دوره‌ها به رایگان در اختیار دانشجویان تازه‌وارد قرار داده می‌شود تا بتوانند رشته مورد علاقه‌شان را آگاهانه انتخاب کنند.

توصیه می‌کنیم هنگام انتخاب دانشگاه و رشته لیسانس به نکته‌های زیر توجه کنید:

  • دانشگاه و موقعیت آن
  • محتوای دوره
تحصیل در کشور آلمان

برای مثال ممکن است ماژول‌های آموزشی رشته انتخابی‌تان تمام مطالبی را که می‌خواهید یاد بگیرید، پوشش بدهد، اما شما به دوره‌های کاربردی‌تر علاقه داشته باشید، حال آن که برنامه‌های تجربی این دوره محدود است.

دانشگاه و موقعیت آن هزینه کلی تحصیلتان را تا حد زیادی تعیین می‌کند و تأثیر قابل توجهی بر آینده تحصیلی و شغلی‌تان دارد. اگر دانشگاه در شهر بزرگی باشد، طبعاً به عنوان یک دانشجوی خارجی باید هزینه بالاتری را برای زندگی در این شهر پرداخت کنید. از سوی دیگر، اگر دانشجویی بلندپرواز و ممتاز باشید، شاید ترجیح بدهید که فهرست دانشگاه‌های مورد نظرتان را به معتبرترین دانشگاه‌های آلمان محدود کنید.

شناختتان از محتوای دوره کمک می‌کند که شک و تردیدتان درباره رشته تحصیلی آینده‌تان برطرف شود و رشته‌ای را انتخاب کنید که بیش از همه به آن علاقه دارید. ممکن است دوره‌هایی در زمینه حرفه‌ای‌تان ارائه شود، اما برنامه آموزشی آن کاملاً با اهداف تحصیلی‌تان سازگاری نداشته باشد.

ارائه درخواست پذیرش: از طریق دانشگاه، Hochschulstart یا یونی اسیست

برای درخواست پذیرش از دانشگاه‌های آلمان از سه طریق می‌توانید اقدام کنید. نگران نشوید! شاید این روش‌ها گیج کننده به نظر برسد و در واقعیت هم تاحدی همین‌طور است، اما بعد از مطالعه این بخش پاسخ تمام سوالاتتان را خواهید گرفت. چون بعضی دانشگاه‌ها ظرفیت و امکانات لازم را برای بررسی درخواست‌های پذیرش دانشجویان بین‌المللی ندارند، فرآیند بررسی را برون‌سپاری می‌کنند و به شرکت‌ ارائه دهنده خدمات ملی می‌سپارند. روش ارائه درخواست پذیرش به دانشگاه (اپلای مستقیم، یونی اسیست یا Hochschulstart) همواره در وب‌سایت دانشگاه به تفصیل توضیح داده می‌شود. به علاوه شما میتوانید همواره از مشاوران، متخصصین و  وکلای مهاجرتی ما در اپلای استار کمک بگیرید.

 

درخواست پذیرش مستقیم
Hochschulstart
یونی اسیست

درخواست مستقیم از دانشگاه معمولاً روش ارجح برای دانشجویان بین‌المللی است که قصد تحصیل در مقطع کارشناسی دانشگاه‌های آلمان را دارند. اپلای مستقیم به زبان ساده به این معنا است که دانشجو بستۀ درخواست پذیرش را به طور کامل مستقیماً برای دانشگاه مورد نظرش ارسال می‌کند و هیچ واسطه‌ای در این میان نقش ندارد. دانشگاه تمام ریزنمرات، سندهای رسمی، مدرک‌های زبان و … را بررسی می‌کند. بعضی دانشگاه‌ها برای دانشجویان بین‌المللی بخش مجزایی به نام «اداره دانشجویان بین‌المللی» دارند که مدارک پذیرش دانشجویان خارجی را با همکاری اداره پذیرش بررسی می‌کند. سیاست‌های دانشگاه‌های مختلف با هم متفاوت است، بنابراین اگر می‌دانید دانشگاه درخواست پذیرش را مستقیماً دریافت می‌کند، به صفحه واحد پذیرش دانشگاه مورد نظرتان مراجعه کنید.

Hochschulstart ابزاری است که بسیاری از دانشگاه‌های آلمان برای هماهنگی‌ها و معادل‌سازی‌های درخواست‌های مربوط به رشته‌های خدماتی گفتگومحور (DoSV) از آن استفاده می‌کنند ـ از جمله رشته‌هایی که در گروه DoSV قرار می‌گیرند، می‌توان به رشته‌های پزشکی و داروسازی اشاره کرد. یونی اسیست، درگاه خدمات ملی که درخواست‌های دانشجویان بین‌المللی بعضی دانشگاه‌ها را بررسی می‌کند، در فرآیند پذیرش دانشجویان با Hochschulstart همکاری می‌کند. دانشجویان باید حسابی را در پایگاه برخط DoSV ایجاد کنند و فرآیند پذیرش را از این طریق شروع و دنبال کنند.

یونی اسیست درگاه خدمات ملی مستقر در برلین است که در ژوئن 2020، تقریباً 170 دانشگاه از آن برای تسهیل فرآیند پذیرش دانشجویان بین‌المللی استفاده می‌کردند. هرچند در نهایت دانشگاه‌ها هستند که درخواست پذیرش دانشجویان را ارزیابی می‌کنند و درباره پذیرش دانشجو تصمیم می‌گیرند، یونی اسیست مدارک پذیرش را بررسی می‌کند تا فرآیند پذیرش برای دانشگاه آسان‌تر شود. باز هم تأکید می‌کنیم که یونی اسیست درباره پذیرش دانشجو تصمیم نمی‌گیرد.

بررسی پیش‌نیازها و مدارک لازم برای تحصیل در مقطع کارشناسی دانشگاه‌های آلمان

وقتی تصمیمتان را گرفتید و رشته کارشناسی موردعلاقه‌تان را برای تحصیل در دانشگاه‌های آلمان انتخاب کردید، باید مدارک و پیش‌نیازهای لازم را بررسی کنید. برای این کار لازم است که به وب‌سایت دانشگاه مراجعه کنید. در وب‌سایت هر دانشگاه معمولاً بخش خاصی وجود دارد که تمام مدارک لازم به تفصیل در آن توضیح داده شده است.

این مرحله به دلیل اهمیت داشتن تک‌تک جزئیات بسیار مهم است. فرآیند اپلای عملاً از این مرحله شروع می‌شود و خطاهای کوچک می‌تواند به قیمت رد درخواست پذیرش تمام شود. برای جلوگیری از خطا لازم است که هر چقدر لازم است برای مطلع شدن از تمام پیش‌نیازها و مدارک لازم وقت بگذارید و اگر موردی برای‌تان واضح نبود، بلافاصله با دانشگاه تماس بگیرید و راهنمایی بخواهید.

مدارک مورد نیاز به دانشگاه مورد نظرتان بستگی دارد. درهرحال به جز چند اختلاف جزئی، مدارک مهمی که باید برای پذیرش در مقطع کارشناسی دانشگاه‌های آلمان آماده کنید، به شرح زیر است:

    • دیپلم (مدرک اتمام دوره دبیرستان)
    • ریزنمرات دوره‌های تحصیلی قبلی
    • گواهی قبولی در کنکور
    • گواهی تسلط بر زبان آلمانی
    • انگیزه‌نامه یا توصیه‌نامه (اختیاری)
    • تصویر مدارک شناسایی هویت

یادگیری زبان آلمانی

اکثریت قریب به اتفاق رشته‌های کارشناسی در دانشگاه‌های آلمان به زبان آلمانی تدریس می‌شود. بنابراین برای پذیرش گرفتن از دانشگاه‌های آلمان باید تسلط کامل بر زبان آلمانی داشته باشید. تسلطتان بر زبان آلمانی را معمولاً می‌توانید با شرکت در یک آزمون استاندارد زبان آلمانی ثابت کنید.

سطح مهارت زبانی لازم به رشته انتخابی‌تان و آزمون استانداردی که در آن شرکت می‌کنید، بستگی دارد. برای مثال گواهی C2 از مؤسسه گوته مورد قبول اکثر دانشگاه‌های آلمان است.

دقت داشته باشید که بعضی دانشگاه‌ها از این قاعده طلایی فاصله می‌گیرند و دانشجویان را پذیرش می‌کنند، به شرط آن که در دوره‌های آمادگی زبان آلمانی که قبل از شروع کلاس‌های مقطع لیسانس برگزار می‌شود، شرکت کنند.

اما اگر نمی‌خواهید وقت را هدر بدهید و دوست دارید تحصیلتان را بلافاصله شروع کنید ـ برنامه‌ای که احتمالاً ترجیح اول تمام دانشجویان است ـ، بهتر است آلمانی را قبل از سفر به آلمان برای تحصیل یاد بگیرید. به‌علاوه حتی اگر دوره کارشناسی به زبان انگلیسی برگزار می‌شود، باید زبان آلمانی را یاد بگیرید، چون طبعاً مجبور خواهید بود که با محلی‌ها به زبان آلمانی صحبت کنید.  

تمکن مالی و فراهم کردن پول

دانشجویان بین‌المللی که اهل کشورهای اتحادیه اروپا و کشورهای منطقه اقتصادی اروپا (EEA) نیستند، به ویزای دانشجویی آلمان برای تحصیل در آلمان نیاز دارند و باید تمکن مالی کافی را برای پرداخت هزینه‌های تحصیل و زندگی در آلمان داشته باشند. از سال 2020 لازم است که دانشجویان بین‌المللی حداقل 8332 یورو به صورت بلوکه در حسابشان داشته باشند تا ویزای دانشجویی برای‌شان صادر شود.

مبلغ فوق پول زیادی برای یک دانشجوی معمولی است، بنابراین از مدت‌ها قبل از ارسال درخواست پذیرش باید به فکر تهیه این مبلغ باشید. بهترین کار این است که مبلغ مورد نیاز را حداقل از چهار تا شش ماه قبل از اقدام برای دریافت ویزای دانشجویی پس‌انداز کنید.

در این مدت می‌توانید منابع مالی را برای گرفتن وام مناسب برای دانشجویان بین‌المللی در آلمان پیدا کنید، خوشبختانه تعداد قابل توجهی از این منابع در آلمان وجود دارد.

ارسال درخواست پذیرش

پس از آن‌که تمام اسناد لازم را برای پذیرش جمع‌آوری کردید و چند بار بررسی‌شان کردید، وقت آن می‌رسد که درخواست پذیرش در رشته مورد علاقه‌تان را به دانشگاه مورد نظرتان ارسال کنید. اکثر دانشگاه‌های آلمان در پلتفرم آنلاین UniAssist.de برای پذیرش دانشجویان بین‌المللی شرکت دارند، البته چند دانشگاه هم پلتفرم‌های اختصاصی خود را دارند.

به‌علاوه بعضی دانشگاه‌ها دانشجویان را ملزم می‌کنند که علاوه بر ثبت پذیرششان در یونی اسیست از طریق وب‌سایت دانشگاه نیز درخواست بدهند. چون چگونگی دریافت درخواست پذیرش کاملاً به خط‌‌مشی خود دانشگاه بستگی دارد.

منتظر نامه پذیرش بمانید

پس از آن که دانشگاه وصول درخواست پذیرش را تأیید کرد، دیگر کاری ندارید، جز آن که منتظر بمانید. همان‌طور که انتظار می‌رود، دانشگاه‌های آلمان درخواست‌های فراوانی را از متقاضیان داخلی و خارجی دریافت می‌کنند و بررسی این همه درخواست زمان‌بر است.

زمان اعلام نتیجه معمولاً به حجم درخواست‌های دریافتی بستگی دارد. دانشگاه‌های معتبر و برتر آلمان تعداد زیادی درخواست دریافت می‌کنند و به همین دلیل فرآیند بررسی‌شان طولانی است. در این شرایط اگر مدارکتان کامل نباشد، این نقص باعث تأخیر در بررسی می‌شود و باید مدت بیشتری منتظر بمانید.

گرفتن بیمه سلامت

داشتن بیمه سلامت برای دانشجویان بین‌المللی در آلمان الزامی است. پس از دریافت نامه پذیرش از دانشگاه، شما باید برای بیمه سلامت خود اقدام کنید. در آلمان، دو نوع بیمه سلامت دولتی و خصوصی وجود دارد و شما می‌توانید یکی از این دو را انتخاب کنید.

در نظر داشته باشید که بیمه سلامت الزامی است، اما شما در انتخاب نوع بیمه و شرکت بیمه‌گر آزاد هستید.

دریافت ویزای دانشجویی

در نهایت به آخرین مرحله از پذیرش در مقطع لیسانس دانشگاه‌های آلمان می‌رسید. شهروندان کشورهایی که جز اتحادیه اروپا و EEA نیستند، باید برای تحصیل در آلمان ویزا بگیرند.

بسیار مهم است که کل فرآیند را حداقل سه ماه قبل از آغاز دوره تحصیلی شروع کنید، چون برنامه تحصیلی شما برای سفارت آلمان مهم نیست.   

انتخاب رشته برای تحصیل در مقطع کارشناسی در آلمان

در آلمان، تقریباً در تمام رشته‌های تخصصی، دوره‌های کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا برگزار می‌شود و دانشجویان از سراسر جهان می‌توانند رشته مورد علاقه‌شان را در دانشگاه‌های آلمان پیدا کنند و از تحصیلات بی‌نظیری بهره‌مند شوند. برخی از رشته‌های محبوب که در مقاطع مختلف در دانشگاه‌های آلمان تدریس می‌شوند، عبارتند از:

    • مدیریت ارشد کسب و کار
    • مهندسی مکانیک
    • علوم رایانه
    • زیست‌شناسی
    • اقتصاد
    • علوم محیطی

شهرهای مهم آلمان

آلمان، یکی از بزرگ‌ترین شهرهای جهان را در بر می‌گیرد که هر یک از این شهرها دارای یک داستان منحصر به فرد هستند. شهرهای آلمان به عنوان محلی بسیار مناسب برای دانشجویان شناخته می‌شوند و به دانشجویان خارجی تجربه‌ای فرهنگی بی‌نظیر را در خارج از محیط تحصیلی ارائه می‌دهند. معروف‌ترین شهرهای آلمان عبارتند از:

معروف‌ترین دانشگاه‌های آلمان

به راحتی می‌توانید دانشگاهی برتر برای ادامه تحصیل در آلمان پیدا کنید. آلمان دارای دانشگاه‌های معتبری در سراسر کشور است که می‌توانید از بین آن‌ها دانشگاه و رشته مورد علاقه‌تان را انتخاب کنید.

در آلمان، دانشگاه‌ها و مؤسسه‌های مختلفی وجود دارند که می‌توانید برای شرکت در دوره‌های تحصیلی خود از آن‌ها پذیرش دریافت کنید. در بین دانشگاه‌های پژوهشی قدیمی، دانشگاه‌های علمی-کاربردی و مؤسسه‌های متخصص در هنر و موسیقی، می‌توانید دوره‌هایی را که با نیازها و علاقه‌هایتان هماهنگ هستند، پیدا کنید.

تعدادی از معروف‌ترین دانشگاه‌های آلمان به شرح زیر است:

    • Hochschule Bremen – International Graduate Center
    • IUBH University of Applied Science
    • Arden, Study Centre Berlin
    • Berlin School of Business and Innovation
    • Wismar University
    • University of Applied Sciences Europe – BiTS and BTK

اطلاعات کاربردی

مهم‌ترین مراحل اخذ پذیرش از دانشگاه‌های آلمان به شرح زیر است:

  • اگر امیدوار هستید که از دانشگاه‌های آلمان پذیرش بگیرید، مراحل زیر را رعایت کنید و دقت کنید که مدارک لازم را به درستی آماده کنید.
  • مدرک فارغ‌التحصیلی از دبیرستان یا دانشگاه را برای ارائه، ارسال یا اسکن آماده داشته باشید. به این مدرک «آبیتور» می‌گویند. حتماً قبل از اقدام برای پذیرش از معتبر بودن مدرکتان برای دانشگاه‌های آلمان مطمئن شوید.
    • ممکن است لازم باشد که در آزمون کتبی ورودی شرکت کنید.
    • پیش‌نیازها و مدرک‌های زبان را بررسی کنید و مطلع شوید که آیا لازم است مهارتتان در زبان انگلیسی یا آلمانی را قبل از ثبت‌نام ثابت کنید یا خیر.
    • ریزنمرات را آماده داشته باشید و بدانید که چطور می‌توانید معدلتان را به معدل GPA  تبدیل کنید.
    • برای بالا بردن شانستان بهتر است که درخواست پذیرش را برای چند دانشگاه بفرستید.

سوالات متداول

بله، اگر دانشجوی تمام‌وقت از کشورهای اتحادیه اروپا یا EEA (ایسلند، لیختن‌اشتاین، نروژ یا سوئیس) هستید، می‌توانید تا 20 ساعت در هفته کار کنید. اگر دانشجوی تمام وقت از کشورهایی خارج از اتحادیه اروپا هستید، قبل از درخواست برای مجوز کار در آلمان می‌توانید 120 روز به صورت تمام وقت یا 240 روز نیمه‌وقت در آلمان کار کنید. برای کسب اطلاعات درباره استخدام شدن در شرکت‌های آلمانی لازم است با اداره کار آلمان تماس بگیرید و از ضوابط قانونی استخدام مطلع شوید.

بله، پس از آن‌که دوره تحصیلتان به عنوان دانشجوی بین‌المللی تمام شد، می‌توانید برای دریافت مجوز اقامت در آلمان و یافتن شغل اقدام کنید ـ بدین منظور مهلت 18 ماهه‌ای علاوه بر دوره تحصیل به شما داده می‌شود. اگر در این مدت در آلمان کار پیدا کنید، باید مدت ویزا، مجوز اقامت یا کارتان را تمدید کنید تا اقامتتان در آلمان قانونی باشد. 

متأسفانه اکثر دانشگاه‌های آلمان خوابگاه در اختیار دانشجویان در حال ثبت‌نام نمی‌گذارند و بنابراین یافتن مسکن مناسب به عهده خودتان است. با توجه به این‌که دانشگاه‌های آلمان شهریه نمی‌گیرند یا شهریه بسیار کمی دریافت می‌کنند، اجاره مسکن احتمالاً بزرگ‌ترین هزینه ماهانه‌تان است و اجاره‌بها نیز به محل زندگی‌تان بستگی دارد. اجاره‌بها در شهرهای بزرگ آلمان غربی مانند دوسلدورف و کلن و شهرهای کوچک‌تر دانشجومحور مانند هایدلبرگ و فرایبورگ کمی بالاتر از شهرهای آلمان شرقی مانند برلین است.

مقالات مرتبط

پیمایش به بالا