اگر قصد داشته باشید برای ادامه تحصیل به کانادا بروید، احتمالاً از قبل فهرستی طولانی از کارهایی که باید انجام بدهید، تهیه کردهاید. از جمع کردن وسایل گرفته تا آماده کردن مدارک، یک دنیا کار هست که دانشجویان خارجی قبل از سفر و به محض رسیدن به کانادا باید انجام بدهند. در این مقاله فهرستی از مراحل لازم را برای شروع یک زندگی دانشجویی هیجانانگیز در کانادا برایتان آماده کردهایم.
چه کارهایی باید انجام بدهید تا برای زندگی در کانادا آماده شوید
مدارک
برای درس خواندن در این کشور به اجازه تحصیل در کانادا نیاز دارید. با توجه به اینکه شهروندی کدام کشور را داشته باشید، ممکن است برای ورود به کانادا لازم باشد مجوز یا مدرکی مانند ویزای اقامت موقت (TRV) یا مجوز الکترونیکی سفر (eTA) ارائه بدهید. اگر از خارج کانادا برای اخذ اجازه تحصیل درخواست بدهید، TRV یا eTA همزمان اجازه تحصیل برایتان صادر میشود و آماده حرکت میشوید.
اگر با هواپیما به کانادا سفر میکنید، دقت کنید که تمام اسناد و مدارک مهم را در مکانی امن در کیفی بگذارید که با خود به داخل هواپیما میبرید. پاسپورت، معرفینامه از اداره ویزا، گواهی تمکن مالی، نامه پذیرش از دانشگاه یا کالج را دم دست بگذارید تا به محض ورود به کانادا در صورت نیاز بتوانید ارائه بدهید. فکر خوبی است که مدارک دیگر مانند اطلاعات محل اقامت، شماره تلفنهای مهم، بیمه سلامت، ریزنمرات و فهرست تمام اقلام همراهتان و وسایل باارزش را در همان مکان امن بگذارید. یادتان نرود که شرایط طرح بیمه درمانیتان را در کانادا بررسی کنید و اگر بیمه فعلی پوشش مناسبی ندارد، پیش از ثبتنام رسمی بیمه مسافرتی تکمیلی بگیرید.
همچنین توصیه میکنیم بلیط پرواز برگشت یا بلیط باز برگشت را هم تهیه کنید. ممکن است مأمور در محل ورودتان، یعنی همان فرودگاه، از شما بخواهد که بلیط برگشت یا مدرکی ارائه بدهید که نشان دهد پول کافی برای خرید بلیط برگشت دارید.
بستن چمدان
جا دادن تمام زندگیتان درون یک چمدان شاید کار دلهرهآوری به نظر برسد، اما این کار میتواند فرصتی برای یک شروع تازه باشد. وسایلی را در چمدان بگذارید که در بدو ورود و برای یک دوره کوتاه به آنها نیاز دارید، چون اکثر لوازم مورد نیاز را میتوانید در کانادا پیدا کنید. اگر قرار است در خوابگاه یا اقامتگاهی در پردیس دانشگاه اقامت کنید، مبله بودن اتاقتان را بررسی کنید و ببینید که چه وسایلی دارد ـ اتاقها معمولاً مبله است. اگر قرار است هماتاقی داشته باشید، با او تماس بگیرید و بپرسید که چه وسایلی دارد یا چه وسایلی را میخواهد با خود بیاورد. وسایل حجیم مانند لوازم خواب، حوله و وسایل کوچک را میتوانید پس از ورود به کانادا با قیمتی معقول تهیه کنید. همچنین لازم است بدانید که بسیاری از وسایل برقی خارجی ممکن است در کانادا کار نکند، چون ممکن است سیستم ولتاژ برق در کشور خودتان و کانادا با هم فرق داشته باشد.
نکته بسیار مهمی که باید به آن توجه کنید، زمستانهای استخوانسوز کاناداست. اکثر ناحیههای کانادا در فصل زمستان بسیار سرد میشود و بسیاری از دانشجویان بینالمللی بدون لباس مناسب وارد کانادا میشوند ـ احتمالاً به این دلیل که ساکنین کشورهای مختلف برداشت متفاوتی از «بسیار سرد» دارند. بهترین کار این است که برای خرید پالتو و چکمه مناسب در کانادا برنامهریزی کنید، چون مطمئناً لباسها و وسایلی که در فروشگاههای کانادا فروخته میشود، برای آب و هوای کانادا مناسبتر از وسایلی خواهد بود که از فروشگاههای کشورتان میخرید ـ بهترین زمان برای خرید پالتو و چکمه زمان حراجهای جمعهسیاه در اواخر نوامبر است. بهعلاوه بسیاری از دانشگاهها و کالجها برای تهیه اقلام اصلی ارزانقیمت یا رایگان به دانشجویان خارجی کمک میکنند. درهرحال اگر ژاکت و جوراب گرم پشمی دارید، لباسهای گرم را تا جایی که چمدانتان جا دارد، تا کنید و در چمدان بگذارید.
اگر میخواهید خوراکیهایی با خودتان ببرید که حال و هوای خانه و میهن را برایتان زنده کند، حتماً قوانین گمرک کانادا و محدودیتهای پروازها را درباره بردن خوراکی بررسی کنید، چون ممکن است بردن بعضی اقلام ممنوع باشد. کانادا کشوری چندفرهنگی است و سوپرمارکتها و خواربارفروشیهایی دارد که انواع غذاها را از سراسر جهان میتوانید در آنها پیدا کنید. پس هرچند شاید وسوسه شوید که غذاهای محبوبتان را با خود ببرید، اما احتمالاً بردن خوراکیهایی که احتمال ریختن و خراب شدنشان هست، به دردسرش نمیارزد.
کارهایی که به محض ورود به کانادا به عنوان یک دانشجو باید انجام بدهید
دانشجویان بینالمللی پس از ورود به کانادا باید به باجه مهاجرت بروند. مأمور از شما میخواهد که پاسپورت و اسناد مسافرتیتان را ارائه بدهید و چند سؤال هم میپرسد. به مأمور بگویید که قصد دارید در کانادا تحصیل کنید. همچنین لازم است اسناد زیر را ارائه بدهید:
- معرفینامهای که پس از تأیید شدن درخواست اجازه تحصیلتان از اداره ویزا دریافت کردهاید؛
- کپی نامه پذیرش از کالج یا دانشگاه؛
- گواهی تمکن مالی خود و اعضای خانواده و مدرک داشتن منابع مالی لازم برای تأمین نیازهایتان در مدت اقامت در کانادا؛
- eTA یا ویزای اقامت موقت و
- هر مدرک دیگری که اداره ویزا از شما خواسته است همراه داشته باشید.
مأمور پاسپورتتان را مهر میکند و میگوید که چه مدت اجازه دارید در کانادا بمانید. اگر مشکلی نباشد، مأمور برایتان اجازه تحصیل صادر میکند
ـ اجازه تحصیل مدرکی مهم برای تمام دانشجویان خارجی است که قصد دارند بیشتر از شش ماه در کانادا درس بخوانند. اجازه تحصیل را وقتی هنوز در باجه هستید، با دقت بخوانید
ـ در این مجوز قید میشود که آیا اجازه کار کردن دارید یا خیر و اینکه اجازه تحصیلتان چه زمانی منقضی میشود. بررسی کنید که تمام مشخصات فردیتان درست باشد. بهتر است در باجه برای بررسی اجازه تحصیلتان وقت بگذارید تا مطمئن شوید که همه چیز درست است، چون وقتی هنوز در فرودگاه هستید، اصلاح کردن مشکل آسانتر است. اگر درباره شرایط اجازه تحصیلتان مطمئن نیستید، برای سؤال پرسیدن تردید نکنید و اگر لازم دیدید بدون واهمه از مأمور بخواهید که موارد مبهم را برایتان توضیح بدهند.
همانطور که خواندید فهرست مدارک لازم چندان بلندبالا نیست، بهعلاوه حتماً باید وبسایت دانشگاه یا کالج و دولت کانادا را پیش از سفر بررسی کنید. دانشجویان خارجی با موقعیتهای متفاوتی در کانادا روبهرو میشوند، بنابراین بهتر است خود را با دقتی وسواسگونه آماده کنید تا آنکه به مرز برسید و ناگهان متوجه شوید که یکی از مدارک مهم را ندارید. البته نباید اجازه بدهید که فرایند آماده شدن باعث اضطراب و استرس شدیدتان بشود، هر ساله هزاران دانشجوی خارجی وارد کانادا میشوند و ترتیبی داده شده است تا فرایند بدون مشکل و به روشی روان و دوستانه طی شود.
درخواست SIN
شماره بیمه اجتماعی (SIN) شمارهای نه رقمی است که برای کار کردن در کانادا یا امکان استفاده از مزایا و برنامههای دولتی به آن نیاز دارید. درخواست دادن برای شماره بیمه اجتماعی (SIN) بسیار ساده است؛ میتوانید به صورت حضوری یا از طریق ایمیل درخواست SIN کنید. برخی در فرودگاه درخواست SIN میدهند، اما با توجه به صف طولانی SIN در فرودگاه بهتر است این کار را به بعد موکول کنید. برای درخواست SIN میتوانید به اداره خدمات کانادا که در نزدیکی هتل یا محل اقامتتان قرار دارد، مراجعه کنید. اگر حضوری درخواست میدهید، دقت کنید که اصل مدارک مهم مانند اجازه تحصیلی، پاسپورت و دیگر مدارک شناسایی را همراه ببرید. باید در اجازه تحصیل اعلام شده باشد که دارنده این مجوز «امکان پذیرش درخواست استخدام را دارد» یا «میتواند در کانادا کار کند». در غیر اینصورت باید برای اصلاح مجوز با IRCC تماس بگیرید. پس از دریافت شماره بیمه اجتماعی از نظر قانونی اجازه کار در کانادا را دارید. حواستان باشد که قانون ساعات کاری مجاز را برای دانشجویان رعایت کنید.
تهیه سیم کارت
مخابرات در کانادا ارزان نیست؛ در واقع کانادا یکی از گرانترین سیستمهای مخابراتی را نسبت به دیگر کشورهای غربی دارد. مناسب بودن اپراتور تلفن همراه به نیازهایتان بستگی دارد. اگر فکر میکنید باید هفت روز هفته بیست و چهار ساعته به اینترنت متصل باشید، باید مبلغ بیشتری را برای بسته داده پرداخت کنید. تلوس، بل، لاکیموبایل و کودو اپراتورهای متداول تلفن همراه در کانادا هستند. هزینه متغیر است، اما معمولاً این هزینه در بازه 30 تا 90 دلار در ماه است. برای شروع توصیه میکنم که یک طرح پیشپرداخت تهیه کنید تا متوجه شوید در ماه به چه حجم داده نیاز دارید. برای طرحهای پسپرداخت قرارداد نبندید تا با صورتحسابی کمرشکن مواجه نشوید یا مجبور به پرداخت هزینه کنسلی نشوید.
دریافت گواهینامه رانندگی و ID استانی
تازهواردها، چه دانشجو باشند، چه نیروی کار موقت، نیاز مبرمی به یادگیری رانندگی در کانادا خواهند داشت، بهویژه اگر در مکانی زندگی کنند که دسترسی چندانی به حمل و نقل عمومی نداشته باشند. اقدام کردن برای دریافت گواهینامه در کانادا بسیار ساده است. تنها کاری که باید بکنید این است که با به همراه داشتن مدارک شناسایی مانند پاسپورت، گواهینامه بینالمللی صادرشده در میهن، سابقه رانندگی یا خلافی و اجازه تحصیل به اداره خدمات استانی مراجعه کنید. در ابتدا باید در امتحانی کتبی شرکت کنید که عمدتاً درباره قوانین و آییننامه رانندگی و علائم راهنمایی و رانندگی است. بنابراین حتماً منابع رانندگی در استان محل اقامتتان را مطالعه و مرور کنید. اگر در امتحان کتبی قبول شوید، میتوانید بلافاصله در آزمون شهر شرکت کنید یا وقت آزمون بگیرید، البته برخی افراد با توجه به سابقه رانندگیشان باید 9 ماه برای آزمون شهر صبر کنند. همچنین میتوانید برای ID استانی درخواست بدهید، این ID در موقعیتهایی که به اسناد شناسایی دیگری، علاوه بر پاسپورتتان نیاز داشته باشید، به دردتان خواهد خورد.
14 روز خودقرنطینگی برای مسافرانی که شرایط واکسیناسیون کامل را نداشته باشند
تمام مسافرانی که میخواهند با هواپیما به کانادا بروند، باید آزمایشهای غربالگری سلامت را پیش از سوار شدن به هواپیما و به محض ورود به کانادا انجام بدهند. چنانچه شرایط واکسیناسیون کامل را نداشته باشید، باید:
- پس از ورود به کانادا، حتی در صورت نداشتن علائم، برنامهای برای 14 روز خودقرنطینگی داشته باشید. از برنامه خودقرنطینگی کپی بگیرید و پس از ورود به کانادا به مأموران مرزی ارائه بدهید ـ برای راهنمایی مسافران قالبی تنظیم شده است که میتوانید از آن استفاده کنید.
- برنامه موبایل ArriveCAN را دانلود کنید، به نسخه وباپلیکیشن مراجعه کنید یا از نسخه کاغذی استفاده کنید. این مرحله برای تمام مسافرانی که وارد کانادا میشوند، ضروری است.
- فرمهای پیش از ورودِ موجود در برنامه را تکمیل کنید.
- گزینههای اقامتگاه و مواد غذایی را در دوران قرنطینه بررسی کنید. به هیچوجه محل اقامتتان را برای خرید یا گرفتن غذا ترک نکنید.
- اگر علائم کووید ـ 19 را دارید یا با فرد مبتلا به بیماری در تماس بودهاید، خود را از دیگران جدا کنید. اگر حالتان بدتر شد، با ارائهدهنده خدمات سلامت یا Telehealth (1-866-797-0000) تماس بگیرید.
- از دیگران حداقل دو متر فاصله بگیرد.
- ماسکی بزنید که بینی، دهان و چانهتان را بپوشاند.
- دستهایتان را مرتب با آب و صابون بشویید و اگر آب و صابون در دسترس نبود، از محلول ضدعفونیکننده استفاده کنید.
- هنگام عطسه یا سرفه، دستمالی جلوی بینی و دهانتان بگیرید.
قرنطینه را پس از 14 روز میتوانید متوقف کنید، البته همچنان باید انتظارات، پروتکلها و رویههای سلامت عمومی را با دقت رعایت کنید.
اگر بدنبال ارزان ترین شهر برای تحصیل در کانادا هستید، مقاله ارزان ترین شهر کانادا برای زندگی دانشجویی را حتما بخوانید.