اولین کارهایی که به محض ورود به آلمان باید انجام دهید
مهاجرت به آلمان میتواند هیجانانگیز و در عین حال دلهرهآور باشد. اولین سوالی که به ذهنتان خطور میکند ممکن است این باشد که: ” کارهای مهمی که به محض ورود به آلمان باید انجام دهم چه کارهایی هستند؟”. از آنجایی که شما به یک کشور جدید وارد شدهاید، تشخیص این مراحل و کارهای مهم بدون دریافت راهنماییهای مناسب و اطلاعات کافی، برایتان دشوار خواهد بود.در صورتی که چیزی به سفر کردن شما به آلمان نمانده است، لازم است که یکسری اطلاعات قبل از سفر داشته باشید. ما این نکات را برای شما در مقالهی چیزهایی که بهتر است قبل از سفر به آلمان به عنوان یک دانشجو بدانید فراهم آوردهایم.
چندین کار مهم وجود دارد که شما باید به محض ورود به آلمان و قبل از شروع یک زندگی عادی در این کشور انجام دهید.
اطلاع داشتن شما از این مراحل و کارها، بسیار حائز اهمیت است و موجب میشود بتوانید از موانعی که برسر راهتان قرار خواهد گرفت عبور کنید و اجازه ندهید پیشامدهای غافلگیر کننده، کنترل اوضاع را از دست شما خارج کنند.
اگر برای قصد تحصیل در یکی از دانشگاههای آلمان را دارید ولی هنوز رشتههای پر طرفدر آن آشنا نیستید، پیشنهاد میکنیم مقالهی رشتههای تحصیلی پرطرفدار در آلمان را مطالعه کنید.
برای درک آسانتر، کارهای مهمی که به محض ورود به آلمان باید انجام دهید را به ترتیب در فهرست زیر قرار دادهایم.
محل اقامتی برای خود پیدا کنید
دغدغهی اصلی دانشجویان خارجی در آلمان و یکی از بزرگترین معضلاتی که در طول سفر خود به این کشور با آن روبرو خواهید بود، محل اقامت است. مکانهای متعددی وجود دارند که شما میتوانید در آنها سکونت داشته باشید اما، به عنوان یک دانشجو که بودجهی محدودی دارد یا به بودجهی خانواده، پسانداز شخصی یا کمکهای مالی جزئی شخص ثالثی متکی است، باید آپارتمانی با قیمت مقرون بصرفه برای اجاره کردن پیدا کنید. اما تصور نکنید که پیدا کردن آپارتمان در یک کشور غریبه کار آسانی است.
معمولا دانشگاههای دولتی آلمان، در خوابگاههای دانشجویی خود اتاقهایی برای اقامت دانشجویان دارند اما در اغلب موارد بخاطر تعداد بالای دانشجویان بینالمللی ورودی، این اتاقها سریعا پر میشوند. از سوی دیگر، دانشگاههای خصوصی هم خوابگاههای مجزا ندارند اما ممکن است بتوانند شما را در پیدا کردن آپارتمان برای اجاره، راهنمایی کنند. بطور کلی شما باید بدنبال سایر گزینهها برای محل اقامت خود باشید.
اگر چنین وضعیتی برای شما هم پیش آمد، اصلا جای نگرانی نیست چرا که گزینههای متعددی به نسبت بودجهی محدود دانشجویان هنوز باقی مانده است. تنها کاری که شما باید بکنید این است که کمی تحقیق و جستجو کنید و سبک زندگی سابق خود را نیز اندکی تغییر بدهید. توصیهی ما این است که تحقیق خود را قبل از ورود به آلمان انجام دهید چرا که در این صورت حتی اگر نتوانید مکان مناسبی برای اجاره کردن پیدا کنید، حداقل لیستی از آژانسهای املاک و مجلات را دارید که میتوانید از طریق تماس با آنها اطلاعات زیادی در مورد آپارتمانهای اجارهای کسب کنید.
آدرس خود را ثبت کنید
طبق قوانین کشور آلمان، هر فردی که به طور قانونی در آلمان اقامت موقت یا طولانی مدت داشته باشد، موظف است که آدرس محل اقامت خود را در شهرداریهای محلی، طی فرایندی موسوم به Anmeldung ، به صورت رسمی ثبت کند.
هربار هم که خانهی خود را در آلمان عوض میکنید باید آدرس جدید خود را در Einwohnermeldeamt (اداره ثبت محل سکونت) ثبت کنید. پس از استقرار در منزل جدید، شما ۱۴ روز فرصت خواهید داشت تا آدرس جدید خود را به ثبت برسانید. شما همچنین میتوانید آدرس جدید خود را در Bürgeramt (شهرداری) نیز ثبت کنید. میتوانید آدرس اداره ثبت محل سکونت یا شهرداری منطقه را ازAkademisches Auslandsamt (بخش روابط بین الملل دانشگاه مربوطه) دریافت کنید. آدرس دفاتر روابط بین الملل دانشگاه خود را میتوانید در وب سایت DAAD پیدا کنید. توجه داشته باشید که اگر طی این مهلت مقرر آدرس محل سکونت خود را ثبت نکنید، ممکن است دادگاهی شوید و حتی از کشور دیپورت شوید. با این اوصاف، از اولین روزی که وارد آلمان میشوید حتما بخاطر داشته باشید که آدرس خود را ثبت کنید.
مدارک مورد نیاز برای ثبت آدرس محل اقامت در آلمان :
- مدارک هویتی (شناسنامه یا گذرنامه معتبر)
- مجوز اقامت یا ویزا
- تکمیل فرم ثبت نام
- ارائه تاییدیه از صاحبخانه
- اجاره نامه محضری
- گواهی ازدواج (اگر متاهل باشید)
حساب بانکی افتتاح کنید
تا وقتی که در آلمان اقامت دارید، برای پرداخت اجاره، قبوض خدماتی آب و برق و برای سایر پرداختها و دریافتهای حقوق خود در صورت استخدام برای یک کار پاره وقت، به حساب بانکی نیاز خواهید داشت.
المان کشوریست که بیشترین تعداد بانک را در میان کشورهای اروپایی دارد. بالا بودن تعداد بانکها از طرفی مزیت محسوب میشود و از طرفی، میتواند انتخاب مناسبترین گزینه برای شما را دشوار کند. توجه داشته باشید که برای شما به عنوان یک دانشجو، هر سنت هم ارزش دارد، پس انتخاب خود را با توجه به جزئیات انجام دهید.
در انتخاب بانک باید به فاکتورهای متعددی توجه کنید. از طرفی، اگر با نظام بانکی آلمان آشنا نباشید، واژگان مربوط به امورات بانکی ممکن است باعث سردرگم شدن شما شوند.
خوشبختانه، بانکهایی در آلمان هستند که فرایند افتتاح حساب بانکی و روند انجام امورات بانکی را آسان و سرگرمکننده کرده اند. یکی از محبوبترین گزینهها برای دانشجویان بین المللی، حساب بانکی یا یانک مجازی N26 است.
برخی از جذابترین ویژگیهای مرتبط با افتتاح حساب بانکی در N26 شامل موارد زیر است:
- میتوانید به صورت رایگان حساب بانکی برای خود افتتاح کنید
- عدم نیاز به ارائه ی گواهی ثبت نام (Meldebescheinigung– برگه ی ثبت آدرس)
- بانکداری مبتنی بر اپلیکیشن
- انجام کلیه امورات بانکی با اپلیکیشن موبایل
- رایگان بودن تراکنش های بین المللی
- میتوانید معاملات خود را دستهبندی کنید
هنگام ورود به آلمان باید پول خود را از حساب مسدود شده خود خارج کنید.
بیمه درمانی تهیه کنید
طبق قوانین، داشتن بیمه درمانی برای دانشجویان خارجی در آلمان، اجباری است. این قانون صراحتا میگوید که هر شخصی، صرف نظر از نوع اقامت (موقت یا طولانی مدت) و موقعیت اجتماعی (شاغل یا غیر شاغل)، باید قبل از ورود به آلمان بیمهی درمانی تهیه کند.
این قانون در مورد شما به عنوان یک دانشجو نیز صدق میکند و شما باید در آلمان بیمه درمانی داشته باشید تا بتوانید مجوز اقامت و تحصیل بگیرید.
دو نوع بیمه درمانی در آلمان وجود دارد:
- بیمه درمانی اجباری (بیمه درمانی عمومی)
- بیمه درمانی خصوصی
داشتن بیمه درمانی عمومی کاملا اجباری است و این قانون صرف نظر از سطح درآمد شما، شامل حالتان خواهد شد. طبیعتا سقف پوشش هزینههای درمانی تحت پوشش بیمه درمانی عمومی نیز محدودیتهایی دارد. اگر شما سطح درآمد خوبی داشته باشید و مایل باشید که تحت پوشش بیمهای قرار بگیرید که هزینههای بیشتری را پوشش دهد، میتوانید بیمهی درمانی خصوصی تهیه کنید.
اکثر دانشجویان بین المللی در آلمان، شرکت بیمه ی DR-WALTER را به دلیل طرحهای مناسبی که این شرکت بیمه برای دانشجویان خارجی دارد، به بقیه ی شرکتها ترجیح میدهند.
در دوره دانشگاهی خود ثبت نام کنید
جهت شروع تحصیل در المان باید ابتدا در دورهای که در دانشگاه مربوطه پذیرفته شدهاید ثبتنام کنید.
مدارک مورد نیاز برای ثبتنام در دورههای دانشگاهی در آلمان بسته به هر دانشگاهی، متفاوت است، بنابراین باید از طریق ایمیل یا سایت دانشگاه از مدارک الزامی برای ثبتنام مطلع شوید.
مدارک زیر را برای ثبتنام در دوره خود در دانشگاههای آلمان جمعآوری کنید:
- مدارک هویتی (شناسنامه یا گذرنامه)
- فرم ثبت نام در دانشگاه (میتوانید این فرم را از وبسایت دانشگاه دانلود کرده یا مستقیما از دانشگاه بگیرید)
- مدرک تحصیلی مقطع قبلی
- نامه پذیرش
- اثبات مهارت زبان
- رسید پرداخت شهریه
به مهلتهای ثبتنام دقت داشته باشید چرا که تاخیر در درخواست منجر به رد درخواست شما خواهد شد و هیچگونه استثنایی وجود نخواهد داشت.
در دوره زبان آلمانی ثبت نام کنید
اگرچه ممکن است دوره تحصیلی شما به زبان انگلیسی تدریس شود، اما توصیه میشود قبل از شروع تحصیل در دانشگاه، برخی از اصول اولیه زبان آلمانی را نیز یاد بگیرید.
شما بخش اعظمی از روزهای خود را در خارج از محیط دانشگاه خواهید بود و از اینرو، مهارت شما در زبان انگلیسی چندان کاربردی در کمک به برقراری ارتباط با افراد محلی نخواهد داشت.
آلمانیها به وطنپرست بودن شهرت دارند و به همین دلیل یافتن موسسه آموزشی، مرکز خرید یا رستورانی که در آن، انگلیسی حرف زدن شما مورد استقبال کارکنان قرار بگیرد، کاری دشوار است.
علاوه بر این، در اکثر بانکهای آلمان، کارمندان موظف هستند به زبان آلمانی با مشتریان ارتباط داشته باشند.
برای جلوگیری از بروز چنین موانعی، توصیه میکنیم که حتما در یک دوره ی زبان آلمانی شرکت کنید.
کشور آلمان هر ساله میزبان تعداد زیادی از دانشجویان بینالمللی است و به همین خاطر برای پاسخگویی به نیازهای زبانی این دانشجویان، دورههای زبان آلمانی متعددی برگزار میشود و شما میتوانید در یکی از این دورهها ثبت نام کنید و زبان آلمانی را یاد بگیرید.
برای دریافت مجوز اقامت در آلمان، درخواست دهید
اتباع تمامی کشورها بجز اتباع کشورهای عضو اتحادیه اروپا و کشورهای منطقه اقتصادی اروپا (EEA) و سوئیس، باید برای اقامت قانونی بیش از ۹۰ روز در آلمان، مجوز اقامت بگیرند.
اگر شما دانشجویی از کشورهای غیر اتحادیه اروپا باشید و تنها با داشتن ویزای کوتاه مدت شینگن وارد آلمان شوید، باید به اداره مهاجرت محلی مراجعه کرده و برای درخواست مجوز اقامت وقت بگیرید.
توجه داشته باشید که بسته به ملیت شما، ممکن است قبل از ورود به آلمان از شما خواسته شود که از کشور خود برای دریافت مجوز اقامت درخواست دهید. از سوی دیگر، اتباع برخی کشورها نیز اجازه دارند بعد از ورود به کشور، مجوز اقامت خود را پیگیری کنند.
جهت ارائه درخواست برای مجوز اقامت آلمان، به مدارک زیر نیاز خواهید داشت:
- گذرنامه معتبر
- گواهی عدم سوء پیشینه از اداره پلیس
- تسلط به زبان آلمانی
- گذراندن تست سلامت
- اثبات تمکن مالی
- نامه تاییدیه از کارفرمای آلمانی خود (اگر شاغل باشید)
- نامه پذیرش از دانشگاه
- گواهی ازدواج (اگر میخواهید به همسر خود در آلمان بپیوندید )
سیمکارت آلمانی بخرید
شما به عنوان یک دانشجوی خارجی، ۲ الی ۳ سال از عمر خود را در آلمان سپری خواهید کرد. توصیه ی ما این است که بجای استفاده از سیم کارت قبلی که با هزینههای رومینگ شامل قبوضی نجومی خواهد شد، یک سیم کارت آلمانی تهیه کنید.
سه اپراتور اصلی و بزرگ تلفن همراه در آلمان عبارتند از:
- دویچه تلکام (که قبلاً با نام T-Mobile شناخته میشد)
- وودافون
- O2
این شرکتها مجموعهای از خدمات جامع و محصولات مخابراتی را با تعرفههای جذاب ارائه میدهند.
امکانات رفاهی
بعد از اینکه در آپارتمان خود ساکن شدید، در صورتی که صاحبخانه شما این کارها را نکرده باشد، باید خودتان وسایل و امکانات رفاهی مورد نیاز، از جمله برق، گرمایش، آب و اینترنت را نصب کنید.
اکثر وسایل گرمایشی در آلمان با نفت یا گاز مایع کار میکنند اما ممکن است برخی از وسایل گرمایشی نیز پیدا شوند که با برق کار کنند. در برخی مناطق نیز از بخاریهای معمولی برای گرمایش استفاده میشود.
معمولاً هزینه انرژیهای گرمایشی و برق متناسب با میزان مصرف شما تعیین میشود.
هنگام اقامت در یک مجتمع آپارتمانی، باید یک کنتور برق شخصی (Zahler) نصب کنید تا مطمئن شوید به اندازهی مصرف خودتان هزینه پرداخت میکنید.
توجه داشته باشید که تیمهای بازرسی به طور منظم برای کنترل کارکرد بهینهی این تجهیزات، در محل حضور خواهند داشت.
روش های پرداخت
در آلمان اکثریت مردم بخصوص در مواردی که مبلغ پرداختی کم باشد، تمایل به پرداخت نقدی دارند. کارتهای اعتباری نیز کاربرد فراوانی دارند اما مردم غالبا از آنها برای خریدهای روزمره خود استفاده نمیکنند.
از طرفی، پرداخت با کارت نقدی در آلمان بسیار رایج است.
گواهینامه رانندگی
گواهینامههایی که اتباع خارجی با خود به آلمان میآورند، برای اقامت تا ۶ ماه معتبر است. از طرفی ممکن است مجبور باشید که نسخه ی به آلمانی ترجمه شدهای از گواهینامهی خود تهیه کنید.
در اینصورت، گواهینامه شما پس از ۶ ماه فاقد اعتبار خواهد بود و شما مجبور خواهید بود از آلمان گواهینامهی رانندگی بگیرید.
Rundfunkbeitrag / مجوز رادیو- تلویزیون
هر فردی که در آلمان، آدرس یک واحد آپارتمان به نام او ثبت شده باشد، هر سه ماه یک بار از”Landesrundfunkanstalt” که آژانس نشریات عمومی منطقهای است، نامهای دریافت میکند که طی این نامه از او خواسته میشود مبلغی را به یورو در ماه برای حق پخش رادیو و تلویزیون پرداخت کند. صرف نظر از اینکه شما تلویزیون و رادیو داشته باشید یا نه و حتی از آنها استفاده کنید یا نکنید، باید این مبلغ را پرداخت کنید. شما تنها در صورتی که وام دانشجویی (BAFöG) دریافت کرده باشید از پرداخت این هزینه معاف خواهید بود.
دادگاه اداری فدرال آلمان در تاریخ 30 اکتبر سال ۲۰۱۹، قانونی وضع کرد که طی آن، حتی دانشجویانی که وام دریافت نکرده باشند نیز میتوانند در صورتی که درآمدشان از حد معینی بیشتر نباشد، از پرداخت این هزینه معاف شوند.
اگر قصد ورود به کشور آلمان را دارید ولی هنوز اقدام به گرفتن ویزای آلمان نکرده اید، مقالهی ویزای آلمان میتواند برای شما مفید باشد.